Browscap.ini ( Browser Yetenek Dosyası )

Windows sistemine kurulu bir Web Sunucu programına (PWS, IIS veya Apache Win32) PHP yeteneği kazandırabilmek için PHP’nin talep sahibi Browser’ın yeteneklerini bir dosyadan okuması gerekir. Bu dosyanın adı browscap.ini dir.

Internet’te http://asptracker.com/browscap.zip dosyasını alarak açın ve çıkacak “browscap.txt” dosyasının adını “browscap.ini” olarak değiştirerek Windows/Winnt klasörüne kopyalayın.

//////////////////KUTU BİTTİ/////////////

Internet Services Manager’ı açın; bu araç, NT 4.0’te Start menüsünde Programs/Option Pack’te, 2000’de ise Control Panel/Administrative Tools’dadır. Açılacak pencerede muhtemelen Default Web Server adını taşıyan Web sunucusunun adını sağ tıklayın:

<php00002.tif>

Açılan listede Properties maddesini; açılan kutuda Home Directory sekmesini seçin; Configuration düğmesini tıklayın ve  yeni bir Application Mappings satırı eklemek üzere, Executable kutusuna PHP4isapi.dll dosyasının tam yolunu ve adını (örneğin C:\PHP\ PHP4isapi.dll); Extension kutusuna ise .PHP yazın (IIS 4.0’te Method exclusions kutusunu boş bırakın) ve  Script engine kutusuna işaret koyun.

<php00003.tif>

ISAPI Filters sekmesini seçin. Add düğmesini tıklayarak yeni bir ISAPI filtresi kaydı yapın. Açılacak kutuda filtre adı olarak PHP, yol olarak da PHP4isapi.dll dosyasının bulunduğu dizinin yolunu  (örneğin C:\PHP\ PHP4isapi.dll) yazın.

<php00004.tif>

IIS’i tamamen durdurun; ama bunun için sadece Internet Services Manager‘daki Stop düğmesini tıklamak yetmez; komut istemci (MSDOS Prompt) penceresinde net stop iisadmin yazın. Windows, bu servisin bağlı olduğu diğer bazı hizmetlerin de durdurulacağını bildirince “Y” yazın ve Enter’a basın. Şimdi IIS’i tekrar başlatmak için aynı pencerede net start w3svc yazın. Artık IIS’iniz PHP anlar hale gelmiş olmalı. Bunu, hemen sınayalım. Notepad veya bir başka düzyazı programıyla şunları yazın:

<? PHPinfo(); ?>

Dosyayı PHP.PHP adıyla IIS’in kök dizin saydığı klasöre kaydedin. Browser’ınızın URL adresi alanına sunucu adıyla birlikte dosyanın adını yazın.

<php00005.tif>

Bravo! İşte yeni bir dil öğrenmiş Web sunucuya sahip oldunuz.

Bana Ders Anlat © 2008-2022