Enhance filtreleri resimlerdeki titreme, bulanıklık, leke ve yetersiz netlik gibi bazı kusurları gidermek için kullanılır. Filtrelerin genelinde bulunan ön izleme özelliği sayesinde yaptığınız değişiklikleri eş zamanlı olarak görebilirsiniz.
1. Antialising: Bu filtre resimdeki keskin sınırları yumuşatır. Bir resim, piksellerin toplamından meydana gelir. Pikseller kare biçimli en küçük resim elemanlarıdır. Bitmap programlar, bunları yan yana mozaik döşer gibi getirip görüntüyü oluşturur. Düz alanlarda sorun yoktur ama yuvarlak dönmesi gereken yerlerde tırtıklı bir görüntü ortaya çıkar. Bunu çözmenin yolu, rengin kenarına kırıklı görüntüyü biraz azaltacak daha açık pikseller yerleştirmektir. Antialiasing filtresi işte bu işi yapar, resimlerin kırıklı görünmesini engeller. Resmimizdeki köşeleri basitleştirerek detayını azaltır, köşeler ve çizgilerde yumuşak hatlar oluşturur. Yüksek çözünürlüğe sahip grafiklerde iyi sonuç verir.
2. Deinterlace: Hareket halindeki cisimlerin resimlerini çektiğimizde resimlerde bulanıklık görülür. Bunun nedeni tek karede üst üste binmiş iki resim olmasıdır. İkinci resmin ilk çizgisi ilk resmin ilk çizgisini takip eder şekilde sıralanırlar ve böylece eğer iki resim arasında önemli bir hareketlenme varsa, resimdeki nesneler bulanık ve değişmiş bir görünümde olur. Deinterlace filtresi, iki resimden sadece birini seçerek resimde eksik kalan yerleri bir gradyenle önceki ve sonraki çizgilere uygun olarak doldurur. Sonuçta biraz bulanık bir görüntü elde edilse de bu durum diğer Enhance filtreleri ile düzeltilebilir. Bu filtreye ait seçenekleri incelersek;
- Keep odd lines ve Keep even lines: Biri diğerinden daha iyi sonuç verebilir. Bunun için ikisini de denemelisiniz.
3. Despeckle: Taranmış resimlerdeki çizik, toz gibi küçük kusurları gidermek için kullanılır. Filtreyi uygulamadan önce kusurlu bölgeleri seçmeniz gerekir aksi durumda resminizin diğer bölümlerinde istenmeyen değişiklikler olabilir. Bu filtreye ait seçenekleri incelersek;
- Adaptive: Yarıçapı resim ya da seçili bölgenin içeriğine uydurur. Seçili olursa Radius seçeneğinin etkisi azalır. Radius değerinin tek başına yapacağı etkiye göre daha pürüzsüz bir sonuç elde eder.
- Özyineli: Filtreyi daha kuvvetli olacak şekilde tekrarlar.
- Radius: uygulama penceresinin boyutunu 1?den (3×3 piksel) 20?ye (41×41 piksel) ayarlar. Bu pencere resim üzerinde hareket eder ve içinde kalan bölgedeki renkleri pürüzsüzleştirerek kusurları yokeder.
- Black level: (0-255) aralığında belirtilen değerden daha koyu olan pikselleri kaldırır.
- White level: (0-255) aralığında belirtilen değerden daha beyaz olan pikselleri kaldırır.
4. NL Filter: NL, ?non linear? yani doğrusal olmayan demektir. Seçili bir bölüme değil bütün resme uygulanır. Resmi hem pürüzsüzleştirir hem de resme keskinlik (netlik) katar. Bu filtrenin üç farklı işlem kipi vardır. Bütün kiplerde resimde bulunan her bir piksel tek tek elden geçirilir ve kendisi ile çevresindeki piksel değerlerine göre işlenir. Filtreye ait seçenekleri incelersek;
- Alpha trimmed mean: Merkezdeki pikselin değeri, kendi ve komşusu olan toplam yedi pikselin ortalama değeriyle değiştirilir. Yalnız bu yedi değer boyut olarak sınıflandırılarak, ortalama hesaplanırken alt ve üst bölümde bulunan alfa değeri hariç tutulur. Hoş bir görünüm için alpha = 0.0, radius = 0.55 değerleri uygundur. Daha belirgin bir efekt için alpha 0.0 ve radius 1.0 değerlerini deneyebilirsiniz. Alpha için orta değerler pürüzsüzlük ve gürültüde azalma sağlar.
- Optimal estimation: Resim uygun şekilde düzleştirir. Her piksel için çevresindeki değerleri de hesaplayarak ortalama bir düzlük değerini resme uygular. Alpha gürültünün eşik değerini ayarlar.
- Edge enhancement: Optimal estimation özelliğinin tersidir. Sınırları belirginleştirir. Alpha değişkeni sınır belirginliğini ayarlar. Radius değeri 0.5 ve 0.9 aralığında kendini hissettirir.
5. Red Eye Removal: Bu filtrenin amacı resimlerdeki kırmızı göz layını normale döndürmektir. Filtreyi uygulamadan önce kırmızı bölgeyi seçmiş olmanız gerekir. Eğer seçim yapmazsanız filtre sizi ?Manually selecting the eyes may improve the results? (gözleri elle seçmek sonucu iyileştirir) şeklinde bir yazıyla uyarır. Önizleme seçeneği ile yaptığınız değişiklikleri görebilir, filtrenin eşik değerini ayarlayabilirsiniz.
6. Destripe: Düşük kalitedeki tarayıcıların neden olduğu dikey çizgileri yok etmek için kullanılır. Resimle eşleşen bir pattern (şablon) kullanarak uygun ayarlarla çizgileri yok eder. Bu şablonu resmin dikey elementlerinden hesaplayarak oluşturur. Eğer ilk uygulamada hâlâ bazı dikey çizgiler varsa dörtgen seçim aracı ile bu çizgileri seçip filtreyi tekrar uygulayın. Diğer seçim araçları sonucu daha kötü hale getirebilir. Filtreye ait özellikleri incelersek;
- Genişlik: 2-100 değer aralığındadır. 60 üstü değerler nadiren gerekebilir ayrıca yapay bir görünüm katabileceği için pek kullanılmaz.
- Create histogram: Histogram, kullanılacak şablonun daha iyi görünmesini sağlayan siyah beyaz resimdir.
7. Sharpen: Sayısallaştırılan resimlerin çoğunda netliğin yeniden düzenlemesi gerekebilir. Resimler sayısallaştırılırken biraz bulanıklık olur. Sharpen filtresi sınırları kuvvetlendirirken gökyüzü ve su gibi bölümlerde gürültüye neden olabilir. Filtre özelliklerini incelersek;
- Sharpness: Netlik değerini 1-99 aralığında değiştirerek sonuçları önizleme ile görebilirsiniz. Büyük değerler resimde leke ve gürültüye neden olabilir.
8. Unsharp Mask : Fotoğraf makinesi ya da tarayıcı kullanılarak sayısallaştırılan resimlerin çoğu için yeniden netlik ayarı gerekebilir. Bu makinelerin sayısallaştırma yöntemiyle ilgili bir durumdur. Seçim sıklığından daha az olan elementler ortalama bir renge dönüştürülür ve böylece keskin kenarlarda biraz bulanıklık meydana gelir. Unsharp Mask filtresi elementlerdeki kusur ve gürültüyü arttırmadan sınırlarını netleştirir. Bu özelliğinden dolayı netlik filtrelerinin en iyisidir. Bazı tarayıcılar tarama esnasında resim üzerine otomatik olarak netlik uygulamayı önerirler. Bu özelliği kaldırıp yerine Gimp netlik filtrelerini kullanırsanız daha olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Filtre özelliklerini incelersek;
- Radius: 0,1-120 değer aralığı ile netleştirme işleminin sınırın diğer tarafındaki kaç tane piksele uygulanacağını belirler.
- Miktar: 0-5 değer aralığı ile netleştirme gücünü belirler.
- Threshold: 0-255 değer aralığındadır. Netleştirmenin uygulanması gereken en küçük sınır piksel değerlerini belirler. Böylece yumuşak tondaki geçiş bölgeleri keskinleşmemiş olur ve yüz, gökyüzü, su yüzeyi gibi bölgeler bozulmamış olur.