Kişisel savunma ve kitle kontrolü gibi amaçlarla kullanılan biber gazı etkili olduğu kadar tehlikelidir. Acı biberlerden elde edilen “Oleoresin kapsikum” biber gazını bu denli güçlü kılan maddedir. Kendini savunmak için bile olsa kullanmadan önce yan etkilerinden haberdar olmak gereklidir.
Nefes alışverişini azaltır
Biber gazının yan etkilerinden biri burun ve nefes borusunda şişmeye neden olmasıdır. Bu nedenle nefes alışverişi zorlaşır ve solunum yolu hastalıklarından birine sahip olanlarda ciddi sorunlara yol açabilir.
Nefes alışverişi azaldığında vücutta yeterince oksijen bulunmaz. Biber gazının etkileri 30 dakika sonra azalmaya başlasa da uzun süreli maruz kalmak çok tehlikeli olabilir.
Ciltte tahrişe neden olur
Biber gazına maruz kalan kişide kimyasal yanıklar, uçuklar ve yaralar görülebilir. Bu tepki genellikle bibere karşı alerjisi olanlarda ortaya çıkar.
Deriye su uygulamak ise işe yaramayacaktır. Çünkü kapsikum suda çözünebilen bir madde değildir. Losyon ve kremler de cildin tahriş olmasına neden olacaktır. En akıllıca yöntem özel formüle edilmiş mendillerle silmek ve bebek şampuanıyla yıkamaktır. Bu yöntem acil serviste de kullanılmaktadır.
Gözlerde yanma ve tahriş görülür
Biber gazı genellikle yüze ve gözlere uygulanır. Bu sebeple de gözlerde kızarıklık, yanma ve hatta şişme görülür.
Gözlerdeki tahrişten kurtulmanın yolu gözünüzün yaşlanarak yabancı maddeyi temizlemesidir. Su işe yaramayacaktır. Özel formül göz yıkama suları da kullanılabilecek maddeler arasındadır.
Geçici Körlük
Bazı kişilerde biber gazına bağlı olarak geçici körlük meydana gelmektedir. 30 dakika- 1 saat arası değişen bu geçici körlük durumu oldukça korkutucudur.
Ölüm
Çok nadir de olsa biber gazına maruz kalmak ölümle sonuçlanabilir. İleri yaşlardaki kişilerde, kalp hastalarında veya solunum yolu problemi yaşayan bireylerde bu risk yüksektir. Ölüm nedenleri arasında genellikle boğulma yer almaktadır.