İlk olarak 1995’de ortaya çıkan CSS, 1996 yılında W3C (Dünya Çapında Ağ Birliği)ne kabul edildi. W3C ye katılması demek bu kodlama biçiminin tüm tarayıcılar tarafından destekleneceği anlamına geliyordu. Bu tarihten itibaren W3C ye üye olan tüm tarayıcı grupları CSS’nin yeni versiyonlar tarafından desteklenmesini kabul etmiştir. Nitekim Mayıs 1998’de gerekli güncellemeler yapılarak CSS 2 ye geçiş yapılmıştır. Ardından CSS 2.1 ile bazı özellikler yenilenmiştir.
Gelelim CSS’nin ne işe yaradığına Web sayfalarının iki önemli öğesi sayfalarda yayınlanan bilgi ile stilin birbirine uyarlanmasıdır. Bu nedenle HTML ve nin birbiriyle uyumlu olarak çalışması ve sayfa stillerinin birkaç değişiklikle güncellenebilmesi bize kolaylık sağlayacaktır. Terim olarak CSS’nin İngilizce’deki açılımı “Cascading Style Sheets”dir. Adından da anlaşıldığı gibi içerisinde geçen kelimesi sayfada yer alan bilgilerin belirli bir stil (tarz) ile sunulması olayıdır.
Kısaca CSS, HTML sayfaların stil olarak düzenlenmesinde bize kolaylık sağlar. Mesela web sitenizde yer alan tüm sayfalarda yazı tipini verdana, yazı tipi boyutunu da 10 punto olarak ayarlamak istiyorsunuz. Bunu style dosyasında tek bir satırla halledebilirsiniz. CSS kullanmıyorsanız bu değişikliği bütün sayfalarda yapmak zorunda kalırsınız. İşte bu noktada CSS’nin çok önemli faydası vardır.
CSS’nin temel özellikleri nelerdir?
Style dosyasında yapacağınız birkaç değişiklikle web sitenizde yer alan tüm sayfaların yazı tipini, boyutunu, rengini, arka planını vb kolayca değiştirebilirsiniz.
CSS, temel olarak kullanımı kolay bir dile sahiptir. HTML yi bilen herkes CSS den istifade edebilir. Ayrıca HTML de kullandığımız etiketlerin başında ve sonunda yer alan < > gibi işaretleri kullanmamıza gerek yoktur. Bu nedenle yazımı gayet basit ve sadedir.
Diğer bir özellik de yazı tipi gibi özelliklerin style dosyası ile ayarlanmasıyla belirli HTML kodların diğer sayfalarda kullanılmasına gerek kalmamasıdır. Böylece sayfaların boyutundan tasarruf edebiliriz.
CSS yi nasıl öğrenebilirim?
CSSyi öğrenmek hiç de zor değil. Ancak CSSye başlarken bir parça HTML bilginizin olması gerekir. Çünkü CSS, HTML nin kullanımını kolaylaştıran bir tür web yazılımıdır.