Ana sayfa › Forumlar › SİSTEM VE AĞ YÖNETİMİ › Pardus › Pardus topluluk deposu ekleme
- Bu konu 2 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 12 yıl 7 ay önce Bahadir tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
4 Nisan 2012: 08:57 #11746
Depo nedir?
Pardus kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak için binlerce uygulama resmi Pardus paket deposu üzerinden sunulmaktadır. Uygulamaların bu şekilde bir arada tutulduğu yapılara depo ismi verilir. Depolar Pardus üzerinde yeni uygulamaların kurulmasını internet bağlatıntısı olan her ortamda çok kolay kılmaktadır. Depolar aynı zamanda her Pardus sürümü için özel olarak inşa ve kapsamlı bir şekilde test edildiği için yüksek seviyede güvenlik ve kararlılık sunar.
Topluluk deposu nedir?Pardus kurulumuyla öntanımlı olarak sisteme eklenmiş olarak gelen resmi depo dışında Pardus toplululuğunun oluşturduğu depolar da vardır, bunlara genel olarak topluluk depoları denmektedir. Bu tip depolardaki paketler üçüncü parti geliştiriciler tarafından hazırlanır genellikle. Bu depoların her biri farklı seviyede kararlılık, destek ve işbirliği sunar.
Topluluk depolarındaki geliştiriciler ellerinden geleninin en iyisini yaparak, resmi Pardus paketleme politikalarına sadık kalarak ve sistemle uyumluluk sorunları olmadığına emin olarak kullanıcılara en iyi şekilde paketleri sunmaya çalışırlar, bununla birlikte hiçbir şey için herhangi bir garanti vermezler. Bu yüzden bir topluluk deposunu kullanmadan önce tüm bunları bilmeniz ve bu depoları sadece ama sadece kendi sorumluluğunuzda kullanmanız gerekmektedir.
Unutmayın buradaki topluluk depoları ne Pardus tarafından sunulmakta ne de Pardus tarafından desteklenmektedir. Pardus projesi bu depoların kullanımdan doğacak hiçbir durum için sorumlu değildir. Burada belirtilecek olan topluluk depolarının birlikte kullanımında sistemde uyumsuzluk, çakışma, bağımlılık ve kararlılık sorunları oluşabilir. Topluluk depolarından yüklediğiniz paketlerin sorunlarını veya bu paketlerin sisteminizde oluşturduğu beklenmeyen etkileri o topluluk deposunun kendi hata takip sistemi veya e-posta listesi üzerinden ilgililerine iletmelisiniz, Pardus Hata Takip Sistemi’ne veya Pardus geliştiricilerine değil.
Kısacası resmi Pardus deposuna çeşitli nedenlerle dahil edilmemiş paketlerin toplandığı depolar topluluk depolarıdır. Topluluk depolarının sisteme eklenmesi demek, daha fazla sayıda paketin Paket Yöneticisi aracılığıyla kurulabilmesi demek olduğu gibi daha fazla sorunla karşılaşılabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu paketlerin resmi Pardus deposuna girmeme sebebi henüz çeviri işlerinin tamamlanmaması olabileceği gibi Pardus depo politikaları da olabilir.
Topluluk depolarını eklemekPardus’un farklı sürüm ve serileri için Pardus topluluğunun oluşturduğu çeşitli topluluk depoları bulunmaktadır. Resmi Pardus deposu üzerindeki paketler tüm ihtiyaçlarınızı karşılayamıyorsa kaynak koddan kurulum yapmak veya yeni paket isteği yapmak yerine bu depoları kullanmayı da tercih edebilir ve böylece daha fazla sayıda paketi kolayca kurma imkanına sahip olabilirsiniz. Topluluk depolarını sisteminize eklemek için aşağıdaki yollardan birini uygulayabilirsiniz.
Paket Yöneticisi üzerindenPiSi’nin grafiksel arayüzü üzerinden topluluk depolarından birini eklemek için Paket Yöneticisi’ni açın, Ayarlar menüsündeki Paket Yöneticisi Uygulamasını Yapılandır seçeneğine tıklayın. Alttaki pencere karşınıza geldiğinde Depolar sekmesine geçip Yeni Depo Ekle düğmesine tıklayın.
Katki deposu ekleme.pngDepo İsmi bölümüne depo yaygın olarak nasıl anılıyorsa onu yazın, örneğin örnek-depo yazın. Depo Adresi bölümüne katkı deposu adresini, örneğin http://örnek.depo.com/pardus/2011/i686/pisi-index.xml.xz yazın. Ardından Tamam düğmesine tıklayın. Daha sonra Depolar sekmesinden yeni eklediğiniz deponun önündeki kutucuğu işaretleyerek yani depoya aktifleştirerek ve son kez Tamam düğmesine basarak bu depoyu kullanmaya başlayabilirsiniz.
Kullandığınız Pardus sürümüne ait topluluk depolarının adresini aşağıdaki Depo adresleri bölümünden öğrenebilirsiniz.
Terminal üzerindenPiSi’nin komut satırı arayüzünü kullanarak da kolayca yeni depolar ekleyebilirsiniz. Bunun için ilk önce Konsole’yi veya başka bir terminal emülatörünü açın. Konsol üzerinde pisi ar komutunu kullanmanız yeterli daha sonra da:
$ sudo pisi ar örnek-depo http://örnek.depo.com/pardus/2011/i686/pisi-index.xml.xz
örnek-depo deposu sisteme eklendi.
Depo güncelleniyor: örnek-depo
pisi-index.xml.xz.sha1sum (40.0 B)100% 148.00 KB/s [00:00:00] [tamamlandı]
pisi-index.xml.xz (11.0 KB)100% 4.11 MB/s [00:00:00] [tamamlandı]
http://örnek.depo.com/pardus/2011/i686/pisi-index.xml.xz dosyası için imza bulunamadı.
Paket veritabanı güncellendi.Depo adresleri
Bu depolar Pardus topluluğu tarafından oluşturulmakta ve her birinde farklı süreçler işlemektedir. Depolar hakkında detaylı bilgiyi, nasıl yeni paket isteği yapabileceğinizi, nasıl hata bildiriminde bulunabileceğinizi veya paketçi olarak nasıl katkı verebileceğinizi depolara ait sitelerden edinebilirsiniz.
Pardus 2011
Pardus-Linux.OrgPardus-Linux.Org’un hazırlamış olduğu topluluk deposunun adresleri:
Pardus-Linux.Org 32 Bit depo adresi: http://paketler.pardus-linux.org/P2011/i686/pisi-index.xml.xz
Pardus-Linux.Org 64 Bit depo adresi: http://paketler.pardus-linux.org/P2011/x86_64/pisi-index.xml.xzPardusUser.de
Alman Pardus topluluğu PardusUser.de’nin hazırlamış olduğu topluluk deposunun adresleri:
PardusUser.de 32 Bit depo adresi: http://pakete.pardususer.de/pardus-2011/i686/pisi-index.xml.xz
PardusUser.de 64 Bit depo adresi: http://pakete.pardususer.de/pardus-2011/x86_64/pisi-index.xml.xzPardus Life
PardusLife topluluğu’nun hazırlamış olduğu topluluk deposunun adresleri:
Pardus Life 32 Bit depo adresi: http://parduslife-repo.xtreemhost.com/pardus2011/i686/pisi-index.xml.xz
Pardus Life 64 Bit depo adresi: http://parduslife-repo.xtreemhost.com/pardus2011/x86_64/pisi-index.xml.xzÇomak
Pardus depolarında olmayan masaüstü ortamlarının depoya alınmasını ve Pardus teknolojilerinin KDE bağımsız hale getirilmesinini amaçlayan ÇoMaK Projesi’nin depoları:
Çomak 32 Bit depo adresi: http://comak32.comu.edu.tr/comak/pisi-index.xml.xz
Çomak 64 Bit depo adresi: http://comak64.comu.edu.tr/comak/pisi-index.xml.xzPardus Kurumsal 2
Kurumsal 2 Katkı DeposuPardus Kurumsal 2 sürümü için yapılan topluluk deposunun depo bağlantıları aşağıdaki gibidir:
Kurumsal 2 Katkı Deposu 32 Bit depo adresi: http://pardus.linux.org.tr/corporate2-i686/pisi-index.xml.xz
Kurumsal 2 Katkı Deposu 64 Bit depo adresi: http://pardus.linux.org.tr/corporate2-x86_64/pisi-index.xml.xzPardus 2009
Pardus Katkı deposu: http://packages.pardus.org.tr/contrib-2009/pisi-index.xml.bz2
Kaynaklar
Katkı deposu eklemek
Pardus Depoları
Ubuntu Wiki – Repositories
CentOS Wiki – Repositories
MEPIS Wiki – Community Repository27 Mayıs 2012: 21:34 #15031KadirİzleyiciPardus bana göre ölü bir projedir. Bizim için geliştiremediğimiz bir işletim sistemi olarak kalacak bence.
31 Mayıs 2012: 13:50 #15103BahadirÜye1 ay kadar önce pardus son nefesini verdi diye bir haber okumuştum geliştirmesi tamamen durdu diye.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.