Sanaltur ekipmanlarının tanıtımı

TripodLegs
1.    DSLR Fotoğraf Makinesi
2.    Ultra Geniş Açılı veya Balık Gözü Lens
3.    Panoramik Çekim Kafası
4.    Dereceli Rotator
5.    Tripot
6.    Kablosuz Tetikleyici
7.    Yazılımlar

Panoramik, Sanaltur meraklısı arkadaşlar tekrar merhaba kısa bir aranın ardından kaldığımız yerden devam edelim,
Sanaltur oluşturmak için temel ekipmanlar dan ilki tabi ki olmazsa olmaz Fotoğraf makinesi
1.    Fotoğraf Makinesi; Aslına bakarsanız tüm fotoğraf çeken ekipmanlar ile sanaltur yapabilirsiniz demiştik, evet buna cep telefonları da dahil ama iş gerçek manada 360*180 derecelik yüksek kalitede sanaltur yapmak ise DSLR makineler bu için olmazsa olmaz şartıdır.

Tabi burada marka model saplantısına gerek yok elde etmek istediğiniz görüntü kalitesi oranında makine ve lens tercihinde bulunabilirsiniz.

Ben sınıflandırma yaparken orta üst sınıf makinelerden bahsedeceğim bu işi ticari yapmak isteyen arkadaşlarda ne almaları gerektiğini kendileri karar verebilirler.

Tam Kare Makineler FullFrame
Canon 5Dmark2  Nikon D700  Sony A850 ve üstü modelleri şiddetle tavsiye ederim bu makineler elle müdehale ve görüntü kalitesi açısından çok iyi noktalarda ayrıca Canon ve Sony makinalar sunduğu yüksek MegaPixel değerleri ile yüksek boyutlarda panoramalar yapabilirsiniz ama sonuçta internette çok geç yükleneceği için bir anlam ifade etmiyor.

Eğer Çarpanlı Crop faktörlü makine kullanacaksanız yada elinizde bu modellerden biri var ise
Canon 7D/550  Nikon D300s/90  Sony A700/580 gibi üzülmeyin bu makinelerde çok güzeldir ve bu cihazlar ile sizi üzmeyecek güzellikte çekimler yapabilirsiniz.
Ayrıca DSLR kullanmak size lens değişikliği ve neticesindeki avantajları da sağlayacağını unutmayınız. Ayrıca ileride HDR tekniği ile yapılmış sanal tur bilgilerini de yer vermeyi düşünüyorum, HDR resim yaparken Beta sürümünde keşfettiğim Oloneo HDRengine kullanıyorum, açıkçası beni Photomatix programını unutturdu ilerleyen dönemlerde Oloneo HDRengine yazılımını hakkında da küçük bir video yayınlamak istiyorum.

Gelelim lens tercihlerine; Lens kalitesi sonucu etkileyen en önemli faktörlerden biridir, tripod kötü olabilir, tetikleyiciniz olmayabilir ancak lens tercihiniz iyi yönde kullanmanız gerekmektedir, yukarıda bahsettiğim full frame veya crop çarpanlı makineye göre lens tercihlerimiz değişiklik gösterecektir. Ayrıca balık gözü lens ilk tercihlerinizden olabilir daha geniş açıyı çektikleri için benim makinem Canon 5d mark2 olduğundan full frame sigma 15mm fisheye tercih ettim yine canon 15mm fisheye yada 8-15mm fisheye de alabilirsiniz ama biraz tuzlu fiyata, nikon kullanıcıları da sigma lensi rahatlıkla alabilirler yada nikon 14-24mm f/2.8  Nikon 16mm fisheye lens de tercih edebilirler ben açıkçası 14-24mm lensin performansına bayıldım sigma lenslere bir boy fark atıyor ancak ekonomik boyutunu düşününce sigma daha alınası yerde duruyor.

Daha önceden çarpanlı makinem olduğu dönemlerde sigma 4,5mm ve 8mm lensler kullanmıştım çarpanlı makinelerde en güzel verimi sigma 8mm balık gözü ile alındığını söyleyebilirim ancak 1,5 çarpana sahip nikon kullanıcıları 10.5mm lik nikon lensde kullanabilirler
Lens bilgilerini http://www.360precision.com/360/index.cfm?precision=products.lens_database&;MainSlideID=2&mainnavID=2&MainMenuOpen=1 ve en boy bilgilerini de http://wiki.panotools.org/Entrance_Pupil_Database
Adresinden edinebilirsiniz.

3.    Panoramik çekim kafası tercihi; ileride saç baş yolduran, yaşlanmanıza neden olacak parçalar topluluğu şaka bir tarafa yukarıda verdiğim adreslerdeki bilgiler ışında kaç derecelik açılarla kaç poz çekmeniz gerekir, lens boyutu, makine boyutu gibi dertlerden kurtulacaksınız elinize kumpas alıp ölçmenize gerek kalmayacak .
 Panoramik kafalardan rahatlıkla Türkiyede bulabileceğiniz 3 marka var: Nodal Ninja, Sunwayfoto, Manfrotto ama yurt dışında çok fazla alternatif olduğunu söyleyebilirim ancak ithalatçı firmalar satışı nadir ve pahalı olduğu için pek fazla getirmiyorlar. Ben şuanda kendim Nodal Ninja Ultimate M RD16 kullanıyorum ve gerçekten çok memnunum daha önce Nodalninja MK2 ve Manfrotto 303SPH kullandım. Manfrotto303SPH uzun çekimlerde çok yoruyor ağır ancak dayanıklı rotator ve gövdeye sahip her koşulda ağır kaldırmak beni yormaz diyorsanız gönül rahatlığı ile alabilirsiniz asla yarı yolda bırakmaz bilginize, Sunwayfoto ürünlerini denemedim osebeple bir yorum yapamayacağım ama italatçı firma bir test etmemizi isterse gönül rahatlığı ile çok detaylı test yapabiliriz.
Bu panoramik kafalar ne işe yarar derseniz üzerindeki dereceli dönebilme kabiliyetleri ile size kılavuzluk ediyorlar, lens yapınızın mm si ne kadar büyükse bu kafalara olan ihtiyaç o kadar artıyor. Ama elle de pekala bu işi yapabilirsiniz hatta tripod+kafa olmadan örnek video http://www.youtube.com/watch?v=MQ9jCrzR9wk izleyebilirsiniz.

4.    Rotator yukarıda bahsettiğim panoramik kafaya takılan üzerinde dereceleri olan lens ve dslr yapınıza göre dereceli olarak çevirirken hatalı noktalarda durup çekmenizi, derece sapmalarına karşı sizin yerinize sağlıklı karar verecek mekanik parça diyebilirim. Tabi önce siz ayar yapmanız gerekiyor. Panoramik kafa alırken muhakkak almayı unutmayınız.

5.    Tripod tercihi aslında çok geniş bir konu alacak olduğunuz lens kafa dslr gövdeyi rahatlıkla taşıyacak yapıya sahip herhangi bir ürün terci edebilirsiniz ben şahsen uzun çekimlerde rahat etmek için Benro C-297 aldım stabil hafif tavsiye ederim.

6.    Kablosuz tetikleyici; tetikleyici her zaman kullanmayacağınız ancak ayna ve yansıyan materyallerin olduğu ortamlarda sizi kurtaracağını unutmayınız. Dilerseniz makinede 2sn veya 10sn lik gecikmeli çekim modlarını da kullanabilirsiniz.

7.    Yazılımlar; benim size görüntüleri birleştirmek için tavsiye edeceğim yazılımlar StitcherUnlimited, PTGui Pro, Kolor Autopano Giga 2.6 bu yazılımları bir dahaki video makalemde değineceğim.
Teşekkürler.

Bana Ders Anlat © 2008-2022