Alan Adı Uzantısı
SEO araçlarının hepsinde son maddelerde domain ile ilgili bir not bulunur; Domain tescil süresi. Buradan da yola çıkarak Google amcanın botlarınızı sitenize gönderdiğinde ilk test ettiği şeyin domain uzantınız ve tescil süresidir. Google binlerce hatta milyonlarca kurulumu 1 dk bile sürmeyen ve ölü site olarak adlandırdığımız 2-3 entry girilip indexlendikten sonra unutulup gidilen o ücretsiz hesaplardan ayırmak ve size güvenmek için domain uzantınıza yatırım yapmış olduğunuzu görerek yaptığınız işe emek harcayacağınıza dair bir teminat sağlar ve size güven duymaya başlar.
Bu konudaki tavsiyemiz .net .org .com uzantılı bir alan adı tescil etmeniz fakat bunun kadar önemli bir diğer konu ise alan adınızın ta kendisi. Örneğin; Nakliye.xxx adlı bir alanda müzik paylaşımı gibi şeyler denemeyin. Örnek çok uç olsa da ya dikkat çekici bir alan adı ya da sitenizle yakından alakalı bir alan adı tescil edin.
Bir diğer husus ise domain adresinizin daha önce kim tarafından alındığı gibi şeyler. Yüzeysel bir araştırma yapın. Spam yemiş mi, sandbox (organik olmayan backlinklerden kaynaklı google’ın gözünden düşmesi)’a alınmış mı? Örneğin geçen hafta tescillettiğim adresimi benden önce kullanan kişinin sporcu gıdaları satışı olarak kullandığını kolay bir şekilde öğrendim.
Paylaşımlarınız / Girmiş Olduğunuz İçerikler
Bunun altın, vazgeçilmez, yüzlerce, binlerce, onbinlerce kez tekrarladığım bir kuralı var. ÖZGÜN İÇERİK ! Her ne yaparsanız yapın, yazılarınız tamamen özgün olsun. Alıntıdan uzak durun, başkalarının içeriklerini kopyalamayın, spin araçlarından olabildiğince uzak durun.
İçerikleriniz tamamen size ait olsun. Başkalarının daha önceden yazdıkları şeyleri yazmak size en ufak bir avantaj sağlamaz, aksine sizi Google’a karşı emek hırsızı olarak gösterir ve sıralamada gerilere düşersiniz.
Güncel içerikler paylaşın. Örnek vermek gerekirse bu hafta piyasaya sürülen iPhone ve Android için BBM konulu postum sayesinde sitenin 4. günü olmasına rağmen 50 kişiden 7k hite ulaştım. Sitenizdeki paylaşım alanınız neyse o alandaki yenilikleri, güncellemeleri takip edin ve buna göre postlar girin. Fakat (haber siteleri dışında) önemsiz ama güncel olmayan konular hakkında içerik paylaşmanız size pek bir fayda sağlamaz. Örneğin; bir teknoloji sitesinde “iPhone’da gelen çağrıyı reddetme seçeneği yok!” gibi bir post atarsanız birkaç ziyaretçi alırsınız, fazlası olmaz.
Yazdığınız yazılar özgün olsa da insanların ilgilisini ne kadar çekiyor ya da ne kadar bilgi veriyor kısmı da çok önemli bir durum. Yazdığınız yazı, başlıktaki beklentiyi vermiyorsa, kullanıcıyı sıkıyorsa sayfadan çıkış süresi çabuk olur ve bu süre ne kadar kısa olursa Google sizi o kadar aşağıya çeker.
Yazılarınızda paylaştığınız görsel öğeler size özgün olsun. Örneğin bir iPhone fotoğrafı atıyorsanız mümkün olduğu derecede kenarına köşesine linkinizi yazabilirsiniz. Bu size + puan olarak dönecektir.
Bold, Italic, Underline kullanın. H1 ile başlığınızı atın. H2 ile en az 50-100 kelimeden oluşan ilk paragrafınızı yazın. Yükselmek için ardından 150-200 kelimelik anahtar kelimeleri bol bol içeren H3 kullanarak ikinci paragrafınızı yazın ve bu şekilde devam edin. Bu ufak bir detay olarak gözükse de Google botlarının nedense fazlasıyla önem verdiği bir durum.
Aynı kelimeyi defalarca her yazınızda kullanmayın ! Yazılarınızı kesinlikle devamlı aynı kelimeleri yazarak mahvetmeyin. Makarnalarla ilgili yazılar yazıyorsanız her yazınızın büyük çoğunluğu çubuk makarna olmasın. Kimisinde kelebek makarna, kimisinde fiyonk makarna kullanın. Spam kasar gibi kelime kasmayın
VE O MEŞHUR BACKLINK OLAYI !
Size en yakın içerikleri paylaşan, aynı konuda yazıdğınız sitelerle link alışverişi yapın. Linklerinizi verirken seçici olun. Bir oyun tanıtım sitesi yapıyorsanız bir teknoloji ya da sizinki gibi bir oyun sitesine linklerinizi verin. Bir oyun sitesi olarak bir yemek sitesine backlink vermek size artı değil eksi puan olarak dönecektir.
Sosyal sitelere verdiğiniz linklere de dikkat edin. İmleme programları ve botlarla yüzlerce sosyal medya ağına link paylaşımı yaparken işi abartıya kaçırmayın. Spam listesine alınırsınız, özgün içeriğiniz de çöpe gider. Spam listesinden çıkmak için ise çok uğraşmanız gerekebilir. En büyük 10-20 sosyal medya kanalı seçin ve belirli aralıklarla linklerinizi gönderin. Forumlarda paylaşırken ise yine botlar aracılığı ile bu işlemi yapmayın. Bir teknoloji siteniz varsa 10 adet teknoloji sitesine gönderin. Fakat yine abartıya kaçıp çince bir teknoloji bloguna linkinizi göndermeyin.
Sosyal link konusunda son olarak Google+ ‘ın öneminden bahsedeceğim. Google+ ‘da +1 alsanız bile siteniz güzel yerlere gelebilir ama Twitter ve Facebook bu kadar etkili değildir. Web adresinize Google+ profilinizi ekleyin ve Google+ profiliniz vasıtasıyla devamlı +1 almanın peşinde olun.
Tasarım
Temanız siz ve ziyaretçileriniz için önemlidir fakat beklenmedik bir durum olsa da Google da temanıza değer verir. Burada yine ÖZGÜNLÜK ve yeni nesil kodlama sistemleri önemlidir. Bu kısımda sadece SEO ile tema bağlantısını anlatacağım.
Google temanızdaki özgünlüğe dikkat eder. Bunun için temanızda değişiklikler, uyarlamalar yapmanızı öneririm. Bunun dışında ücretsiz bir tema kullanıyorsanız temanızın footer vs. konumlarına teker teker girin ve buradaki diğer sitelerin linklerini kaldırın.
Sayfalarınızda yeni nesil kodlama sistemleri kullanın. HTML5 ve CSS3 kullanan kullanıcılar şuan Google için bir adım önde. Temanızı buna göre seçin.