Fransız bilim adamlarının yeni geliştirdiği plastik elyaf elektronik cihazlarda yeni bir sayfa açacak.
Fransız bilim adamlarının yeni geliştirdiği, sadece 5-6 nanometre inceliğindeki yüksek geçirgenlikteki plastik elyaf, bilim adamlarını elektronik cihazların birleşenlerini minyatür boyutlara indirme hayalini gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştırdı.
Bu sadece birkaç nanometre (metrenin milyarda biri) inceliğindeki plastik elyaf, ani ışık temasıyla kendiliğinden sadece elektrotlar arasında bir araya gelme özelliğine sahip bulunuyor.
Üstün elektriksel özellikleri metalinkine benzer olan plastik elyaf halen elektrik iletiminde kullanılan materyaller olan metaller ve plastik organik polimerlerin özelliklerini birleştiriyor. Ucuz ve karbondan oluşan nano boruların aksine kullanımı kolay olması da bu plastik elyafın diğer önemli bir özelliğini oluşturuyor.
Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden (CNRS) Nicolas Giuseppone ve Strasbourg üniversitesinden Bernard Doudin başkanlığındaki bilim adamları, plastik elyaf hakkındaki çalışmalarını 22 Nisan’da Nature Chemistry adlı bilimsel derginin internet sitesinde yayımladı. CNRS, bulunan plastik elyaf için patent başvurusunda bulundu.
Araştırmacılar, plastik kadar hafif ve esnek olan elyafın akım yoğunluğunun neredeyse bakır kabloya eşit olduğuna ve metaller ile elyaf arasındaki arayüzey direncinin bilinen en iyi organik polimerle metaller arasındaki arayüz direncinden 10 bin kat daha düşük olduğuna dikkati çekti.
Bilim adamları, geliştirilen plastik elyafın esnek ekranlar, güneş pilleri, transistörler, basılmış nano devreler gibi elektronik cihazlarda kullanılabileceğini uygulamalı olarak göstermenin, elektronik cihazların tamamlayıcı parçalarını metrenin milyarda birine indirme hedefindeki bir sonraki adımı oluşturduğunu belirtti.
Kaynak: http://www.veteknoloji.com/bu-madde-elektronikte-cigir-acacak-52503–.html