Pardus; beraberinde Kaffeine, Mplayer ve Kmplayer medya oynatıcılarıyla gelir ve sisteminize herhangi bir program yüklemeden DVD, VCD, DIVX, MP4, FLV gibi pek çok video formatını sorunsuzca seyretmenize olanak sağlar. Size ise sadece birkaç tıklama kalır.
Şimdi Kaffeine ve Mplayer’da video seyretme, altyazı ve görüntü ayarları nasıl yapılır, biraz bunlardan bahsedeyim.
KAFFEINE
Aslında Kaffeine’in görevi sadece video oynatmak değil. Kaffeine ile müzik dinleyebilir, ses dosyalarınızı MP3 veya OGG formatında bilgisayarınıza kaydedebilir, internetten video yayını seyredebilirsiniz.
Aslında pek çok video biçiminde dosyayı çift tıkladığınızda Kaffeine açılacak ve videoyu oynatmaya başlayacaktır. Bunun yanında araç çubuğundan Dosya sekmesiyle de dosyanın yolunu göstererek her videoyu seyretmeniz mümkündür. Ayrıca DVD’nizi DVD sürücüsüne taktığınızda karşınıza gelen “Ne yapmak istersiniz” penceresinden “DVD’yi kaffeine ile oynat” seçeneğiyle DVD filminiz gösterilmeye başlayacaktır.
Videolarla ilgili pek çok işlemi, videonun oynatıldığı alana sağ tıklayarak ya da araç çubuğundaki “Oynatıcı” düğmesine basarak gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer DVD seyrediyorsanız, video alanına sağ tıklayarak->DVD başlığı altında kök menüye ulaşabilir, “Kanallar” sekmesinden filmin istediğiniz bir bölümüne geçebilir, “Ses Kanalı” ile filmin dilini, “Subtitles” ile alt yazıyı değiştirebilirsiniz.
Filme altyazı eklemek için, Farenizin sağ tuşuna basıp açılan menüde “subtitles->add subtitle” yolunu kullanabilir, altyazı dosyasının olduğu yeri gösterip alt yazıyı ekleyebilirsiniz. Burada şunu belirteyim, eğer filminizin alt yazı dosyası filmle aynı dizinde ve addaysa (örneğin Pardus.avi ve Pardus.srt) siz film dosyasına çift tıkladığınızda Kaffeine, video dosyasıyla beraber alt yazıyı da yükler.
Eğer Film için birden fazla alt yazı varsa, video dosyasına çift tıkladığınızda, Kaffeine, aşağıdakine benzer bir pencerede size alt yazıları listeleyecek ve ne yapmak istediğinizi soracaktır:
Altyazı gecikmelerini ayarlamak için farenizin sağ tuşuna basarak açtığınız menüde bulunan “subtitles->delay subtitle” ve “advance subtitle” seçenekleri ile alt yazıyı yarım saniye geriye ya da ileriye almanız mümkündür.
Görüntü ayarlarına da kısaca değinecek olursak, “Araç çubuğu->Oynatıcı->Video” sekmesi altındaki “Pencere Boyut Oranı” ile filmin pencere oranını 4:3, 16:9 (anamorfik), 1:1 gibi değiştirebilir “Odakla” ile görüntüyü %400’e kadar büyütebilirsiniz. Filmin kontrast, aydınlık gibi bileşenlerini değiştirmek isterseniz “Araç çubuğu->Oynatıcı->Video->Video Ayarları” nı kullanabilirsiniz. Görüntü düzeltme niteliği ise görüntü kalitesini, işlemci kullanımını değiştirerek arttırmanızı ya da azaltmanızı sağlar.
MPLAYER
Video seyretmek için bir diğer programda Mplayer’dir. Mplayer da Kaffeine gibi kullanımı kolay bir video oynatıcısıdır.
Mplayer ile ilgili her türlü işlemi Mplayer’in üzerine sağ tıkladığınızda çıkan menüden yapabilirsiniz.
Genel olarak farenizin sağ tuşuna basarak açtığınız menü üzerinde olan “Aç->dosya oynat” ile videoları oynatabileceğiniz gibi “VCD oynat” ve “DVD oynat” seçenekleriyle de DVD ve VCD gösterimini başlatabilirsiniz. Burada küçük bir uyarı yapayım: Mplayer ile DVD’nin ana menüsüne ulaşamazsınız. Otomatik olarak film başlar. Sağ tuşla açılan menüden “DVD->Seslendirme Dili” ile dil seçimini, “DVD->altyazı dili” ile de alt yazı seçimini yapabilirsiniz. (Not: dil ve alt yazı seçiminizi yaptıktan sonra DVD en baştan gösterilir) Filmin farklı bölümlerine atlamak için “DVD->Bölümler” seçeneğini kullanıp, istediğiniz bölüme atlayabilirsiniz.
Mplayer’da filme altyazı eklemek için “Aç->alt yazı yükle” seçeneği ile alt yazı yükleyebileceğiniz gibi, eğer alt yazı dosyasıyla video dosyası aynı addaysa (Kaffeine’de olduğu gibi) videoyla beraber alt yazı dosyası otomatik yüklenecektir.
Alt yazı ile ilgili değişiklik yapmak için (örneğin karakter boyutu, gecikme) “Tercihler” seçeneğinde “Altyazı & OSD ve Yazıtipi” seçenekleriyle istediğiniz ayarlamaları yapabilirsiniz.
Son olarak kısaca görüntü ayarlarından bahsedeyim. “Sentezleyici” ile karşımıza çıkan pencerede video sekmesinden videonun kontrast, aydınlık gibi değerlerini istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.