Merhaba, yazımızda Endian’da kullanıcıların site giriş cıkışlarını kontrol etme, kısıtlamalar getirme, belirli adresleri ve mime/type’ları yasaklama, bazı sitelere giriş izni verme gibi konulardan ve bunlara bağlı olarak Contentfilter, whitelist, blacklist kavramlarından bahsedeceğiz.
- Contentfilter ne işe yarar?
- Siteler için puanlama yapma ve baraj belirleme.
- Spor, cinsellik, oyun, haber vs. gibi seçeneklere göre site yasaklama.
- İsmine göre site yasaklama. (facebook, twitter)
- Uzantısına göre site yasaklama. (.com , .net)
- Sadece izin verilen siteleri açabilme.
Contentfilter, kullanıcıların internet erişimine yapılacak olan kısıtlamaların ve verilecek izinlerin belirlendiği alandır.Burada her kullanıcı için bu siteyi açamasın veya belirli konuda olan siteleri açamasın gibi yasaklar getirebilir, sadece belirlenen siteye girsin şeklinde izinler de verilebilir.
Endian‘da Contentfilter kelime taraması yaparak açılacak olan siteler için bir puanlama yapar. Bu puanlama Max.score for phrase de bizim belirlediğimiz barajdan sonra sayfanın açılmasını engeller veya açılmasına izin verir.
Filters pages containing phrases of the following categories. (Content Filtering) ve Filter pages known to have content of the following categories. (URL Blacklist) sekmelerinden istediğimiz türden siteleri yasaklayıp izin verebiliriz. Örnek olarak aşağıda adult ve chat seçeneklerini yasakladık.
Ayrıca site isimlerine göre tek tek kısıtlama da yapılabilir. Custom black- and whitelists sekmesindeki Block the following sites alanına istediğimiz site isimlerini yazarak engelleme yapabiliriz. Örneğin facebook.com veya milliyet.com.tr’yi özel olarak yasaklayabiliriz.
Yine Custom black- and whitelists sekmesindeki Block the following sites alanına site uzantılarını yazarak uzantıya göre yasaklama da yapabiliriz. (.com, .net, .edu gibi)
Kullanıcının yalnızca izin verilen isteleri açması için en başta anlattıgımız Max.score for phrase’e geri dönüyoruz. Amacımız değeri 1 yapıp barajın aşılmasını sağlamak ve content ve url ayarlarından istediğimiz siteye giriş izni vermek. Filters pages containing phrases of the following categories. (Content Filtering) ve Filter pages known to have content of the following categories. (URL Blacklist) sekmelerindeki bütün seçenekleri disable ediyoruz ve Custom black- and whitelists sekmesinde Block the following sites alanına “.com, .edu, .net, .org, .gov, .tr” yazıyoruz.
Yaptıgımız bu işlemlerle kullanıcının internet erişimini sıfırladık. Şimdi erişim vereceğimiz site isimlerini Custom black- and whitelists sekmesinin altındaki Allow the following sites alanına yazıyoruz. Bu işlem sonucunda kullanıcı sadece izin verdiğimiz sitelere giriş yapabilecektir. Verdiğimiz örnekte translate.google.com.tr ‘ yi kullandık. İstediğiniz siteleri alt alta sıralayarak girişleri çoğaltabilirsiniz.