html başlangıç dersi

Ana sayfa Forumlar WEBMASTER HTML html başlangıç dersi

  • Bu konu 5 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 12 yıl önce özgür tarafından güncellenmiştir.
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #11876
    özgür
    İzleyici

    html başlangıç dersi:

    HTML DERS NOTLARI

    HTML ? E GİRİŞ
    1. HTML NEDİR ?

    HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili)basitçe, browserlarla görebileceğimiz, internet dökümanları oluşturmaya yarayan bir çeşit dildir. Örneğin okuduğunuz bu sayfa HTML dili kullanılarak hazırlandı. Siz de browser’ınızı (Internet Explorer, Netscape Navigator,..) kullanarak bu sayfayı ekranınızda görüntülüyorsunuz. Tanımda geçen “internet dökümanı” ifadesinin yanısıra HTML ile oluşturduğunuz belgeleri harddiskinize kaydedebilir ve internet bağlantınız olmasa bile bu belgeleri görüntüleyebilirsiniz. HTML, programlama dilleri (pascal, basic,..) gibi bir programlama mantığı taşımadığından öğrenilmesi gayet kolay bir dildir.

    Dilden ziyade kabaca metinleri ya da verileri biçimlendirmek, düzenlemek için kullandığımız komutlar dizisi bile diyebiliriz HTML için. HTML Öğreniyorum yazı dizimizi okuyarak bu dil hakkında hiçbir bilginiz olmasa bile yazının sonunda öğrendiklerinizle siz de kendi sayfalarınızı hazırlayabileceksiniz.

    Hazırsanız buyurun başlayalım…

    2. HTML? DE TEMEL UNSURLAR

    Bu sayfaya geldiğinize göre HTML öğrenme işinde ciddisiniz demektir. HTML nispeten kolay bir dildir dedik. Bu dilde binary veya hexadecimal kodlar yok. Herşey metin tabanlı ve bir HTML dökümanı oluşturmak için ihtiyacınız olan şey bir editör. Hatta sizde herhangi bir HTML editörü bulunmuyorsa bu işi Windows’un notepad’i ile dahi halledebilirsiniz. Piyasada iki tip editör bulunuyor. Birisi metin tabanlı, kod yazmayı gerektiren fakat bunun yanı sıra rutin bazı işlemleri kolaylaştıran editörler(HotDog, HomeSite..) diğeri WYSIWYG (What You See Is What You Get / Ne görürsen onu alırsın) tarzı denen kısaca görsel, kodlamayla uğraştırmayı gerektirmeyen editörler (FrontPage, Dreamweaver, NetObjects Fusion,..).

    Benim yeni başlayanlara tavsiyem Windows’un notepad’i. Bu işlerin nasıl yapıldığını öğrendikçe ilerde siz de görsel editörlere geçebilirsiniz. Çünkü bir yerde istenmedik sonuçlar çıkabilir ve kodlara müdahele etmeniz gerekebilir. Üstelik görsel editörler bazen istenmeyen kodlar ekliyorlar, bu da döküman boyutunun büyümesi demek.

    Burada şunu da belirtmek gerekiyor; browserlar arasındaki yorum farklarından dolayı sayfanız bir Browser’da iyi görünürken bir başka browser’da hiç istemediğiniz bir şekilde görüntülenebilir. Hele yeni bazı teknikleri (css, dhtml gibi)sadece MS Internet Explorer 4 ve üstü desteklerken Netscape henüz bu teknikleri tam olarak desteklemiyor. Yine de piyasayı neredeyse yarı yarıya paylaşan bu iki browser’ın birbirlerine üstün olduğu yönleri var.

    Sonuçta, ne kadar fiyakalı bir sayfa da yapsanız elde ettiğiniz başarı sayfanızı ziyaret eden kişinin kullandığı browser’a mahkum. Hatta ziyaretçiniz browser’ına verdiği bir talimatla “yalnız şu fontu kullan”, “grafikleri görüntüleme” şeklinde bir ayar yapmışsa emekleriniz boşa gitti demektir. Yine de bu kadar karamsar olmayalım. Bu kadar genel bilgi yeter. Bir sonraki konuda ilk HTML sayfamızı yapıyoruz.

    3. İLK SAYFAM

    İşte ilk HTML sayfamızı yapıyoruz. Öncelikle çalışmalarınızı saklamak için kullanacağınız boş bir klasör oluşturup uygun bir ad verin, mesela html_ders” olsun. Daha sonra bu ad bize lazım olacağından kolaylık olması için siz de yeni klasöre bu adı verebilirsiniz.

    Şimdi de bu klasörü açıp yeni bir “metin belgesi” oluşturun (sağ fare/Yeni/Metin belgesi). Dosyayı çift tıklayarak açın ve şunları yazın:

    İlk Sayfam

    Sayfama Hoşgeldiniz

    Şimdi dosyayı kaydedin (Dosya/Farklı Kaydet…). Dosya adı kısmına şöyle yazın: “sayfa1.htm” (tırnaklar dahil)ve Tamam’a basın. Notepad’i kapatın, metin dosyasını silin ve oluşan yeni dosyayı açın. Dosya varsayılan browser’ınız (internet explorer, netscape navigator gibi)tarafından açılacaktır. Şöyle bir görüntü elde edeceksiniz.

    Tebrikler ilk HTML sayfanızı yaptınız. Şimdi de bu belgeyi nasıl oluşturduğumuzu birlikte inceleyelim. Birşey dikkatinizi çekti mi? İngilizce bir takım kelimeler var ve bu kelimeleri küçük “<" ve büyük ">” sembolleri arasına yazdık. Bu ifadelere tag (etiket) deniyor. Etiketler etki etmesi istenilen metnin önüne ve arkasına yazılıyor. Önce etiketi yazıyoruz, sonra metni yazıyoruz daha sonra aynı etiketi önüne bir bölü (/) işaretiyle tekrar yazıyoruz. Bu son yaptığımız etiketi sonlandırıyor. Bir kaç istisna dışında tüm etiketler belge içerisinde sonlandırılmak zorundadır . Burada kullandığımız etiketler ve anlamları şöyle:

    ….

    Tarayıcıya HTML dosyasının başladığını ve bittiğini belirtiyor. Diğer tüm kodlar bu iki etiket arasına yazılır.

    ….
    ….

    Bir HTML belgesi iki bölüme ayrılıyor: head(baş) ve body(gövde). …. etiketleri arasına sayfa hakkında bilgiler yazıyoruz. Meta ve title gibi etiketler burada yeralıyor. Meta etiketlerine ileride değineceğiz.
    …. arası ise sayfamızın gövde bölümü. Ekranda gösterilecek kısımlar bu tagler arasında yeralıyor.

    ….

    Title sayfanın başlığını belirtiyor. Burada yazılanlar browser’ın üst tarafında browser adıyla beraber gösteriliyor.

    Hazırladığımız sayfada dikkat ederseniz sadece temel etiketleri kullandık. Yani metin biçimlendirmeye yarayan hiçbir etiket kullanmadık. Bu yüzden …. arasına yazdığımız “Sayfama Hoşgeldiniz” yazısı browser’ın varsayılan metin ayarlarıyla gösteriliyor. İşin ilginç tarafı hiçbir kod yazmadan sadece “Sayfama Hoşgeldiniz” yazıp kaydetsek ve browser’da böyle görüntülesek de aynı neticeyi elde edecektik. Sonraki bölümde metin biçimlendirmeye yarayan etiketleri öğreneceğiz.

    4. METİN BİÇİMLENDİRME

    Bu bölümde öğreneceğimiz etiketler:

    ? Başlık etiketleri:

    ? Paragraf etiketi:

    ? Ortalama:

    ? Diğer etiketler: ,,

    HTML’de metin stillerini üç şekilde belirleyebiliriz:

    1. Düzenlemek istediğimiz metnin hemen önüne koyacağımız bir etiketle biçimleme stili. Buna in-line (aynı satırda) biçimlendirme denir.

    2. Sayfanın head (baş) kısmına koyulan stillere body (gövde) bölümden atıf yapılarak metin biçimleme.

    3. (Embedded-Gömülü biçimlendirme) HTML dosyasının dışında başka bir stil dosyası oluşturarak stil için bu dosyayı kullanma. Buna Cascading Style Sheets-(Yığılmalı Stil Kağıtları) deniyor. Kısaca CSS. Bu teknik bize örneğin yüzlerce sayfanın stilini tek bir stil dosyası ile belirleme gibi geniş imkanlar veriyor.

    Birinci metotta her metin için ayrı ayrı stil belirtirken ikinci ve üçüncü metodlarda stil bir defa belirleniyor ve bu stilleri istediğimiz metne uygulayabiliyoruz.

    Burada önemli olan bir diğer husus da ilk metodu tüm browserlar sorunsuz yorumlayabiliyor fakat 2. ve 3. metodu Internet Explorer ve Netscape’in son sürümleri (yorum farklılıkları ile beraber) destekliyorlar. Burada konumuz birinci metoda göre biçimlendirmeyi öğrenmek. Başlık etiketlerinden başlıyoruz. Notepad’i açıyor ve şunları yazıyoruz;



    Başlık Etiketleri

    Başlık 1

    Başlık 2

    Başlık 3

    Başlık 4

    Başlık 5
    Başlık 6


    Sayfanın işleyişine baktığımızda, önce her zaman yapmamız gerektiği gibi html, head, title etiketlerini yerleştirdik. Sayfa başlığı (title) olarak “Başlık Etiketleri”ni seçtik ve sayfanın gövde (body) kısmına istediğimiz metinleri yazdık ve bu metinleri h1’den h6’ya kadar olan biçimlendirme etiketlerinin arasına aldık. Browser metin biçimleme etiketleri olan

    etiketleri arasındaki kelimelere belirli büyüklükler verdi.

    Şimdi de kendiniz h1…h6 etiketlerinin yerlerini değiştirerek alıştırma yapın ve tam olarak bu işin nasıl olduğunu kavrayın. Hatta iyi bir deneme-yanılma olması açısından örneğin her seferinde değişik bir etiketi veya sonlandırma etiketini HTML kodundan silerek ne gibi etkiler oluşturduğunu gözlemleyin. Denemelerinizin bir kısmında hiçbir değişiklik olmadığını gözlemleyeceksiniz bunun sebebi, browser’ınızın otomatik olarak hatayı algılayıp düzeltmesidir. Diğer etiketleri toplu olarak kullanarak yeni bir HTML dosyası oluşturalım. Kodlar şu şekilde olsun:



    Başlık Etiketleri-2

    Sayfama Hoşgeldiniz

    HTML etiketleri ile,

    Yazıları
    koyu
    italik
    ve
    altı çizili
    olarak yazabiliyorum

    Etiketleri kullanma mantığını anladınız herhalde. Biçimlendirmek istediğimiz metnin başına ilgili etiketi yazıyoruz ve metnin sonunda da ilgili etiketi sonlandırıyoruz. Etiket biz sonlandırmadığımız müddetçe etkisini göstermeye devam ediyor.

    Eğer hala tereddütleriniz varsa örnekler üzerindeki kodların yerlerini değiştirerek kaydedin ve diğer taraftan browser’ınızın reload/yenile tuşuna basarak değişiklikleri gözlemleyin. Yeni öğrendiğimiz kodlara bir göz atalım:

    ….

    Aradaki metinleri sayfaya göre ortalar. center)

    ….

    Aradaki metni koyu (bold)yazar.

    ….

    Aradaki metni eğik (italic) yazar.

    ….

    Aradaki metni altı çizili (underline) olarak yazar.

    ….

    Başlık (heading) etiketi. h1 en büyük, h6 en küçük.

    ….

    Aradaki metin paragraf özelliği kazanır. Sonlandırıldığında, takib eden metin bir satır boşluk bırakılarak ve satır başına yazılır.

    Başladığınız etiketi sonlandırmayı sakın unutmayın !

    Burada bilmeyenler için küçük bir bilgi; bir html dökümanını açtığımızda ve ekran üzerinde farenin sağ tuşuna tıklayıp kaynağı görüntüle/view source’u seçtiğimizde internet explorer için notepad, netscape için kendi viewer’ı açılacak ve bize o sayfanın kodunu gösterecektir.

    Öğrendiğiniz komutlarla yukarıdaki gibi bir sayfayı nasıl oluşturursunuz?

    Şu ana kadar yazılarımızın font ayarını browser’ın varsayılan fontu’na bıraktık. Bir sonraki konuda, metinlerde istediğimiz fontu nasıl kullanacağımızı göreceğiz.

    5. FONTLAR

    Font etiketinin kullanımı;

    face= yazıtipinin adı (arial, tahoma, verdana, …)
    size= yazının büyüklüğü (1-7 arası)
    color= yazının rengi (red, green gibi renklerin ingilizce karşılığı yada RGB renk değeri)

    Bunlara font etiketinin parametreleri deniyor.

    etiketinin yanısıra öğreneceğimiz bir diğer etiket
    etiketi. Önce bu etiketin kullanımını göreceğiz.
    etiketi bir bakıma enter tuşunun görevini görüyor. Bunu biraz açıklayalım; HTML’de metinleri yazarken kullandığımız editörde bir alt satıra geçmek için enter tuşunu kullanırız. Fakat HTML dilinde bunun hiçbir anlamı yoktur, tüm kodları ve metinleri tek satırda dahi yazsanız browser açısından farketmeyecektir. Bu yüzden metinleri bölmek, yani ikinci satıra atmak için
    etiketini kullanıyoruz. İstisnai etiketlerden birisi bu,
    etiketi sonlandırılmıyor.

    Buna bir örnek verelim;



    BRetiketi


    pazartesi
    salı
    çarşamba

    ocak
    şubat
    mart
    nisan

    Yukarıdaki örneğimizde “pazartesi, salı ve çarşamba”yı yazarken enter’la bir alt satıra geçmemize rağmen browser bunu gözönüne almayarak tüm metni bir satırda yazdı. Fakat ikinci sefer ay adlarını tek bir satıra yazdığımız halde bu kez browser aradaki
    etiketine bakarak bir sonraki metni satır başına aldı. Buradan da anlaşıldığı üzere “enter” etkisini
    etiketiyle veriyoruz. Bu etiketin bir özelliği de sonlandırılmaması. Şimdi font etiketinin kullanımını bir örnekle inceleyelim. Eğer kullanmak istediğiniz font bilgisayarınızda yüklü değilse font etiketi ile biçimlemek istediğiniz metin browser’ın varsayılan fontu ile gösterilecektir. Bu yüzden önce sisteminizde yüklü olan fontları inceleyin (Başlat/Ayarlar/DenetimMasası/Yazıtipleri). Buradan yazıtiplerini açarak inceleyebilir ve beğendiklerinizi kullanabilirsiniz. Eğer benim örnekte kullandığım yazıtipleri (tahoma, comic sans ms, verdana, arial) sisteminizde yüklü değilse bunun yerine sizde olan istediğiniz fontu kullanabilirsiniz.

    Renkler ve Mevsimler

    İlkbahar

    Yaz

    Sonbahar

    Kış

    Her zamankinden farklı olarak ve ilk defa sayfamızda renk kullandık. Örnekte de gördüğünüz gibi bu işi renk kodlarıyla yaptık. Aslında bunun bir yolu daha var o da

    renk kodu yerine rengin ingilizcedeki adını yazmak (color=”red” gibi). Bu konuyu renkler bölümünde ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Burada yalnız bir kaç örnekle yetinelim: Kırmızı-red Mavi-blue Siyah-black Sarı-yellow Lacivert-navy Yeşil-green Bu renkleri yukarıdaki örnek üzerinde deneyin, renk kodunu silin ve rengin ingilizce karşılığını yazın. Şu ana kadar öğrendiğimiz etiketleri kullanarak (tabii ki hepsini kullanmak zorunda değilsiniz) aşağıdaki görüntüyü browser’da nasıl elde ederiz?

    6. LİSTELER

    HTML bize üç tip liste hazırlama imkanı veriyor. Bunlar;

    ? Sıralı listeler (ordered list)

    ? Sırasız listeler (unordered list)

    ? Tanımlama listeleri (definition list)

    Sıralı listeler rakam veya harf yada her ikisini içiçe kullanarak liste oluşturmamızı, sırasız listeler rakam/harf yerine madde imleri koyarak liste oluşturmamızı sağlar. Tanımlama listeleri ise bir listeden çok kalabalık metinlerde okumayı kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek bir araçtır. Sıralı listeler Liste içine alınacak metinler

    etiketleri arasına alınarak yazılır. Bu etiketler listenin başladığını ve bittiğini belirtir. Listenin maddelerinin başına ise

  • (list item) etiketini getiriyoruz. Bu etikette tıpkı
    etiketi gibi sonlandırılmıyor.
      etiketine parametreler ekleyebiliyoruz. Bunlarla listemizin rakamla mı harfle mi başlayacağını (type) yada hangi rakam/harfle başlayacağını (start) belirtebiliyoruz. Compact parametresi ise listenin mümkün olan minimum satır aralığına sahip olmasını sağlıyor. Bundan sonraki örneklerimizde sayfa kodunun yalnız body (gövde) bölümünü vereceğiz. Kodun geri kalan kısımlarını kendi sayfanızda tam olarak yazmayı unutmayın.

      Metin Kutusu: Kimya Organik İnorganik Analitik Fizik Dinamik Statik Matematik Sayılar Diğer Türev İntegral

    1. Kimya
      1. İnorganik
      2. Analitik

      li>Fizik

      1. Dinamik
      2. Statik

      li>Matematik

      1. Sayılar
      2. Diğer
        1. Türev
          li>İntegral

    Listeleri buradaki örnekte olduğu gibi iç içe hazırlamak ta mümkün. Dikkat edeceğimiz nokta, işe

      etiketi ile başlayıp liste maddelerinin her birisinin başına

    1. etiketini getirmek ve listelemeyi bitirmek istediğimiz yerde

    etiketini yazmak. Liste içinde yeni bir liste oluşturmak istediğimizde listelenecek maddeden sonra tekrar

      etiketini yazıyoruz ve bahsedilen kuralları aynen uyguluyoruz. Type parametresinde kullanabileceğimiz değerler şunlar olabilir;

      sayılar,harfler (küçük/büyük)ve romen rakamları (i,ii,iii gibi)

      Sırasız Listeler

      Bu tip listede de mantık aynı. Fark, listeleme yaparken maddelerin başına harf, rakam gibi unsurlar yerine küçük yuvarlaklar,kareler kullanabilmemiz.

      etiketi yerine

        etiketini kullanıyoruz, maddeler için kullandığımız

      • etiketi burada da geçerli.
          için parametreler ise şöyle; type için disc (içi dolu daire), circle (içi boş daire), square (içi dolu kare). Compact parametresi sırasız listelerde de kullanılabiliyor.

          Metin Kutusu: Kimya Organik İnorganik Analitik Fizik Dinamik Statik Matematik Sayılar Diğer Türev İntegral

          • Kimya
            • İnorganik
            • Analitik
          • Fizik
            • Dinamik
            • Statik
          • Matematik
            • Sayılar
            • Diğer
              • Türev
              • İntegral

          Tanımlama listeleri

          Bu listelemede kullanılan etiketler şöyle;

          ,

          ,

          Listenin maddelerini belirtmek için kullandığımız

        1. etiketinin yerini burada
          ve

          etiketleri alıyor. Aynı şekilde

          veya

          etiketleri arasına aldığımız listeyi bu sefer

          arasına yazıyoruz. Yine parametre olarak

          etiketi içinde compact ifadesini kullanabiliriz.

          Hemen örneğimize geçelim,

          HTML (HyperText Markup Language-Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, browserlarla görebileceğimiz, internet dökümanları oluşturmaya yarayan bir çeşit dildir…

          HTML’de Temel Unsurlar

          Bu dilde binary veya hexadecimal kodlar yok. Herşey metin tabanlı ve bir HTML dökümanı oluşturmak için ihtiyacınız olan şey bir editör.Piyasada iki tip editör bulunuyor. Birisi metin tabanlı, kod yazmayı gerektiren…

          Listeler

          Sıralı listeler rakam veya harf yada her ikisini içiçe kullanarak liste oluşturmamızı, sırasız listeler rakam/harf yerine madde imleri koyarak liste oluşturmamızı sağlar…

          Metin Kutusu: Neler öğrendik? HTML nedir? HTML (HyperText Markup Language-Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, browserlarla görebileceğimiz, internet dökümanları oluşturmaya yarayan bir çeşit dildir… HTML’de Temel Unsurlar Bu dilde binary veya hexadecimal kodlar yok. Herşey metin tabanlı ve bir HTML dökümanı oluşturmak için ihtiyacınız olan şey bir editör.Piyasada iki tip editör bulunuyor. Birisi metin tabanlı, kod yazmayı gerektiren… Listeler Sıralı listeler rakam veya harf yada her ikisini içiçe kullanarak liste oluşturmamızı, sırasız listeler rakam/harf yerine madde imleri koyarak liste oluşturmamızı sağlar…

          7. RENKLER

          Metin renklendirmeyi yüzeysel olarak fontlar konusunda öğrendik. Şimdi daha ayıntılı olarak ve bu işin mantığına inerek yeniden ele alacağız. Aynı zamanda sayfamıza artalan rengi vermeyi öğreneceğiz.

          Bu bölümde öğreneceğimiz konular:

          Renk kodları Artalanı renklendirmek Renk Kodları Fontlar konusunda, metnin rengini belirlerken etiketini kullanmıştık ve color komutunun karşısına rengin ingilizce karşılığını yazabiliriz demiştik. Fakat bunun daha karmaşık olan bir başka yolu vardı; o da 16’lık sayı düzeninde renk kodu girmek. Önce sayı düzenleri nedir nasıl olur ona bakalım.

          Günlük hayatımızda kullandığımız sayı sistemine 10’luk sayı sistemi deniyor, tüm sayıları 0-9 arası toplam 10 rakamdan oluşan sembollerle ifade ediyoruz. 10’luk sayı sisteminin yanısıra diğer sayı sistemleri de vardır.

          Bunlardan bilgisayar alanında kullanılan iki tanesi ikili (binary) ve onaltılı (hexadecimal) sayı sistemleridir.

          Gelelim asıl konumuz olan 16’lık sayı sistemine. Bu sayı sisteminde de toplam 16 rakam var bunlar;

          0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F

          [10’un karşılığı A … 15’in karşılığı F’dir.]

          Etikette kullandığımız color=#xxxxxx ifadesi ise RGB (red-green-blue,kırmızı-yeşil-mavi) renklerinin karışım oranlarını belirtir. Bu renklerden herbirinin alacağı değer 00 ile FF aralığında olabilir (FF maksimum, 00 minimum karışımı verir). Buna göre; #000000 siyah, #FF0000 kırmızı, #00FF00 yeşil, #0000FF mavi, #FFFFFF beyaz’dır. Diğer renkleri sayıları değiştirerek kendiniz deneyebilirsiniz.

          #000000=black(siyah)

          #000080=navy(lacivert)

          #0000FF=blue(mavi)

          #008000=green(yeşil)

          #008080=teal(koyu yeşil)

          #00FF00=lime(parlak yeşil)

          #00FFFF=aqua(turkuaz)

          #800000=maroon(vişne çürüğü)

          #800080=purple(mor)

          #808000=olive(zeytuni yeşil)

          #808080=gray(gri)

          #C0C0C0=silver(gümüşi gri)

          #FF0000=red(kırmızı)

          #FF00FF=fuchsia(parlak pembe)

          #FFFF00=yellow(sarı)

          #FFFFFF=white(beyaz)

          Artalanı renklendirmek

          Bu renklerle yalnızca metinleri değil sayfamızın artalananını da renklendirebiliriz. Bunun için etiketini kullanıyoruz. Daha doğrusu sayfamızın gövdesini belirtmek için yazdığımız etiketini, şeklinde değiştiriyoruz.

          Renk kodlarını yazarken daima # işaretini kullanmayı unutmayın !

            Günler

          1. Pazartesi
          2. Salı
          3. Çarşamba
          4. Perşembe
          5. Cuma
          6. Cumartesi

          8. RESİMLER

          Renkleri de öğrendikten sonra geldik en heyecanlı konuların bir diğerine, evet bu konuda sayfamıza ve artalana nasıl resim ekleyebileceğimizi öğreneceğiz. Bu

          konu aslında tablolar ve bağlantılarla da alakalı, bu yüzden burada genel olarak işleyeceğiz. Resim seçiminde, seçtiğimiz resmin gif yada jpg formatında olması zorunluluğu dışında herhangi bir kısıtlama yok. Resim ekleme işi gayet kolay. Yapmamız gereken browser’a sayfaya koyacağı resmin nerede olduğunu göstermekten ibaret. Her ne kadar şart olmasa da resmin pixel cinsinden en ve boy uzunluğunu belirtmeniz sizin hayrınıza olacaktır. Kullanacağımız etiket şu şekilde olacak;

          Burada x resmin enini y ise boyunu belirtiyor. Bu bilgileri, resmi herhangi bir grafik editörüyle açarak öğrenebilirsiniz. Dikkat edilecek hususlar:

          Örneğin bu sevimli kediyi sayfamıza ekleyelim, peki işte size bir soru: bu resmin nerede olduğunu browser’a nasıl izah ederiz?Diyelim ki resmimizin adı kedi.gif eni 64, boyu da 79 piksel, eğer bu resim html sayfamızla aynı dizinde duruyorsa sorun yok, kod aynen şu şekilde olmalı:

          Fakat siz diyorsunuz ki; benim bir sürü eklemek istediğim resmim var ve bunları resim adlı bir alt klasörde topladım. Yani html dosyası c:html_ders dizininde resimler de c:html_dersresim dizininde. Bu durumda browser’ınız o an çalışan html dosyasının bulunduğu klasörü kök dizin olarak kabul edecektir. Siz de buna göre resmin yolunu uyarlayacaksınız. Etiketi bu sefer şu şekilde kullanacağız;

          Bölü işaretinin yönüne dikkat edin. Bu windows’ta ya da dos’ta dizinler için kullandığımız ters bölü işaretinin tersi, yani normal bölü işareti. HTML’de dizinler belirtilirken hep bu bölü işareti kullanılır. Ziyaret ettiğiniz internet adreslerini hatırlayın.

          Peki ya şu şekilde olsaydı; resim klasörünün altında başka bir klasör var ve kedi.gif dosyası o klasörde, diyelim ki klasörün adı da gifler olsun. Bu durumda kedi.gif’in harddiskimizdeki yolu da c:html_dersresimgiflerkedi.gif şeklinde olacak.

          Etiket tahmin ettiğiniz gibi şu şekilde olmalı:

          Bu şekilde istediğimiz kadar alt dizine ulaşabiliriz. Fakat üst dizinlere nasıl ulaşacağız? O da kolay. Bu seferde html dosyamızı bir klasör oluşturup o klasörün içine koyalım, mesela klasörün adı da html olsun -umarım karıştırmazsınız. Kedicik bulunduğu gifler klasöründe kalsın.

          Son durum şöyle olacak;

          c:html_dershtmldeneme.htm yolunda html dökümanımız,

          c:html_dersresimgiflerkedi.gif yolunda resim var.

          İzlememiz gereken yol şöyle; browser deneme.htm dosyasının bulunduğu klasörü kök dizin kabul etti. Önce bir üst dizine çıkmalıyız ardından resim dizinine oradan gifler dizinine girmeliyiz. Üst dizine çıkmayı ../ ifadesiyle belirtiyoruz.

          Bu şekilde ardarda ../ ifadesiyle istediğimiz kadar üst dizine geçebiliriz. Eğer iki üste geçeceksek ../../ ifadesi işimizi görecektir.
          Resmi Hizalama

          Resim artık sayfamızda, fakat daima hep solda duruyor. Bir hizalama (align) komutuyla resmi sağa (right) ,ortaya (center) ya da sola (left) alabiliriz.iyi ama resim zaten solda değil miydi?Bir metinle kullandığınızda ise buradaki gibi bir sonuç

          alabilirsiniz, hizalama komutu resmi bu sefer metni gözönüne alarak hizalayacaktır.

          Artalana resim koyalım

          Artalanı renklendirmeyi öğrenmiştik;

          ifadesiyle bu işi kolayca yapıyorduk. Bu ifadeyi şu şekilde yazarsak resmimiz artalana döşenecektir.

          Kullandığımız resme yakın tonda bir rengi bgcolor ifadesinin karşısına yazmayı ihmal etmemek yine bizim hayrımızadır. Bunun yanında background ifadesinin karşısına yukarıda anlattığımız kurallar çerçevesinde istediğimiz resmi koyabiliriz. Fakat bu sefer en ve boy ifadesini kullanmamıza gerek yok. Seçtiğimiz resim browser tarafından tüm sayfayı kaplayacak şekilde sayfaya yerleştirilecektir.
          Resme alternatif metin eklemek

          Resimlere alternatif olarak metin yazılabilir. Ziyaretçi eğer browser’ını sadece metinleri göstermek üzere ayarlamışsa, resim yerine alternatif açıklama görüntülenecektir. alt=”..” parametresiyle açıklama ekliyoruz, bu açıklama aynı zamanda kullanıcı fare imlecini resim üzerine getirdiğinde sarı bir çerçeve içinde görüntülenir.

          kum saati

          Son bir örnekle bu konuyu bitirelim,

          Gökyüzünü artalana koyalım, dünyayı da ortalanacak şekilde sayfaya yerleştirelim.

          harita

          Eğer hala yapmadıysanız resimlere sağ tıklayıp (Resmi farklı kaydet../Save image as..) seçeneğiyle bu resimleri harddiskinize kaydedebilirsiniz. Şu ana kadar öğrendiğimiz komutlarla yerleştirme işlemini ancak bu kadar yapabiliyoruz. Daha sonraki konularda tabloları kullanarak istediğimiz düzeni sağlamayi öğreneceğiz.

          9. BAĞLANTILAR

          Geldik HTML’de en önemli unsurlardan birisi olan bağlantılara. Bağlantılar sayesinde hazırladığımız birçok sayfayı birbirleriyle ilişkili hale getirebiliriz. Bir tıklama bizi istediğimiz yere götürecektir. HTML’de metinlere ve resimlere bağlantı kazandırmak mümkündür. Örnek için bu sayfayı incelemeniz yeterli. Sol tarafta konuları veren bir menü bölümü var.

          Siz bu bağlantılardan birisini tıkladığınızda ilgili konu açılıyor, sayfa sonlarındaki ileri-geri düğmeleriyle de bağlantılar oluşturulmuş, bunlar da tıklandığında ilgili sayfa açılıyor. Bu yolla başka neler yapılabilir? Ses, grafik dosyaları, sıkıştırılmış dosyalar, internet adresleri,.. bunların hepsine bağlantı kazandırmak mümkün. Hatta yapacağımız bağlantı sayfa içinde, yani dahili bir bağlantı da olabilir.

          Şimdi yapmak istediğimiz bağlantıya göre kullanacağımız komutları inceleyim:

          Bu komutla oluşturduğumuz bağlantı ile yeni bir sayfa açabilir, kullanıcıyı farklı bir internet adresine yönlendirebilir, kullanıcının kendisine sunduğunuz bir dosyaya ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Yani bu tanıma göre bildiğimiz bağlantıları oluşturmak mümkün. Şimdi aşağıdaki örnekleri birlikte inceleyelim, fakat öncelikle bir kuralı belirtelim; etiketi arasına yazdığımız yazılar bağlantı özelliğine sahip olacaktır, yazının bağlantı olduğu eğer aksi belirtilmemişse browser tarafından altı çizili ve mavi renkli gösterilir.

          buraya tıklandığında meyve resmi açılacak

          Birinci örnekte “buraya tıklandığında meyve resmi açılacak” yazısına bağlantı özelliği kazandırdığımızdan browser tarafından altı çizili mavi yazıyla gösterilecek ve kullanıcı fare imlecini yazı üzerine getirdiğinde imleç el şekline dönüşecektir. Kullanıcı bu linke tıkladığında browser o anda açık bulunan sayfa ile aynı dizinde bulunan meyve.gif resmini açacaktır. Tabii ki dosya farklı bir dizinde ise kullanıcı hata mesajıyla karşılaşır.

          sıkıştırılmış midi dosyalarını çekmek için tıklayın

          İkinci örnekte aynı şekilde

          “sıkıştırılmış midi dosyalarını çekmek için tıklayın”

          yazısına bağlantı özelliği kazandırdık. Fakat dosya tipinden kaynaklanan bir fark var; ilk örnekte meyve.gif’e tıklandığında browser resmi açacaktır fakat bu örnekte browser kullanıcıya midi.zip dosyasını açmak mı yoksa diske kaydetmek mi istediğini soran bir pencere açar. Bunun sebebi browser htm, txt, jpg, gif,.. uzantılı dosyaları görüntüleyebilirken zip, doc, xls, mp3 gibi dosyaları görüntüleyememesidir.

          2.sayfaya gitmek için tıklayın

          Yine üçüncü örneğimizde oluşturduğumuz linke tıklandığında aynı dizinde bulunan sayfa isimli başka bir html dökümanı açılacaktır.

          kedi resmi

          işte çok güzel bir karanfil

          otomobil resimleri

          Bu 3 örnekte altdizinlere/üstdizinlere verilen bağlantıya misaller görüyorsunuz, resimler konusunda gördüğümüz kurallar burada da geçerli. tıklayın sitemi ziyaret edin

          Yedinci örnekte bir internet adresi verdik.

          tıklayın dosyaları indirin

          Bu ise bir ftp adresine verilen link örneği.

          mail atın

          Buradaki linke tıklandığında kullanıcının ilgili mail programı açılacak ve mail’in send to (kime) kısmına verdiğimiz mail adresi otomatik olarak yazılacaktır.

          Sayfa içi (dahili) linkleri bu komutu kullanarak hazırlayabiliriz. Örneğin sayfanın üst kısmında sayfa indeksini gösteren bir menü olsun. Kullanıcı bu menüde istediği başlığa tıkladığında ilgili konu açılsın.

          Böyle bir sayfa hazırlamak için yapacağımız şeyler:

          1. “tıklandığında” açılacak konuyu işaretlemek

          2. browser’a, hazırlayacağımız menüye “tıklandığında” bu işaretli konuya gitmesini bildirmek.

          “Listeler” sayfasının benzer bir örneğini yukarıda kodlarıyla birlikte görüyorsunuz. Sayfa içerisindeki başlıkları komutları arasına alıyoruz, “name” kısmına başlığı hatırlatıcı bir isim verebilirsiniz.

          Benim burada kullandığım ve etiketleri, önceden öğrendiğimiz gibi başlığı altı çizili ve koyu olarak yazıyor. Yine 1-2-3 başlıklarıyla oluşturduğumuz menü linklerini komutuyla hazırlıyoruz, yalnız bir farkla; “name” kısmında başlığa verdiğimiz hatırlatıcı ismi önüne # işaretini koyarak “href” kısmına yazıyoruz. İşte bu iş bu kadar kolay.

          Diyelim ki kullanıcı sayfadaki bir linki tıkladığında, başka bir sayfanın belli bir bölümünün açılmasını istiyoruz, bunun için linke tıklandığında açılacak yazıyı

          ile işaretledikten sonra bağlantı etiketini şu şekilde yazıyoruz:

          Bu linke tıklandığında başka bir sayfanın ilgili kısmı açılacak

          Başka bir sayfadaki linke tıklandığında burası açıldı

          Resimlere bağlantı özelliği kazandırmak

          Metinlere bağlantı vermeyi öğrendik, peki sayfadaki resimlere nasıl link vereceğiz? Bunun için resmi yerleştirmek için kullandığımız

          etiketini

          etiketinin arasına alıyoruz.

          İşte örnek;

          resim.gif tıklanacak resmi, sayfa1.htm resme tıklandığında açılacak sayfayı gösteriyor. “Border” komutu ise resimde bağlantı özelliği olduğunu belirten çerçeveyi kontrol ediyor, 0 (sıfır) değeri bu çerçeveyi tamamen yok eder. Bu komutu değişik sayılarla deneyebilirsiniz.

          Target parametresi

          Son olarak bağlantının açılacağı pencereyi belirtmek için kullanılan”target” parametresini öğrenelim;

          Kullanımı:

          target=”_blank”
          target=”_self”
          target=”_top” target=”_parent”

          target=”çerçeve adı”

          Bağlantı yeni bir pencerede açılır.
          Bağlantı aynı pencere içerisinde açılır.
          Bağlantı aynı pencere içerisinde en üstten itibaren açılır.
          Açılan bağlantı, o anda açık sayfayı oluşturmuş bir ana sayfa varsa onun yerine konur.
          Frame komutu ile çerçeve oluşturulmuşsa bağlantının adı verilen çerçevede açılmasını sağlar.(“Çerçeveler” konusunda ayrıntılı olarak değineceğiz.)

          10. TABLOLAR

          Tablolar, sayfaları satırlara/sütunlara bölmek ya da metin veya grafiklerin sayfada istediğimiz yerde durmasını sağlamak amaçlarıyla kullanabileceğimiz HTML’nin en önemli yapıtaşlarındandır. Sayfada gözüksün ya da gözükmesin tabloları bir iskelet gibi kullanabilir, böylece şu ana kadar öğrendiklerinizle yapamayacağınız gerçek düzenlemeyi yapabilirsiniz. Elbette HTML dizayn konusunda bir masaüstü yayıncılık

          programının gösterdiği hassasiyeti göstermez, bir de browserların tablo etiketlerini yorumlamada gösterdiği farklılıklar da buna eklenirse, genel ziyaretçi kesimine hitab etmenin ne kadar zor olduğu anlaşılır. Fakat burada konumuz bunu tartışmak değil tablolar konusunu işlemek. İşte tablolar,

          Sonbahar

          Kış

          İlkbahar

          Yaz

          Eylül

          Aralık

          Mart

          Haziran

          Ekim

          Ocak

          Nisan

          Temmuz

          Kasım

          Şubat

          Mayıs

          Ağustos

          Tabloyu renklendirelim,

          Sonbahar

          Kış

          İlkbahar

          Yaz

          Eylül

          Aralık

          Mart

          Haziran

          Ekim

          Ocak

          Nisan

          Temmuz

          Kasım

          Şubat

          Mayıs

          Ağustos

          Başka bir örnek (farklara dikkat ediniz)

          ÖLÇÜLER

          Boy

          Kilo

          1.

          Zafer

          1.77

          80

          2.

          Mustafa

          1.82

          75

          3.

          Osman

          1.75

          83

          Bu örneklerde de görüldüğü gibi tablolar satır ve sütunlardan oluşur. Tabloya genel bir başlık atayabiliriz. Her sütun için de kendi başlığını oluşturmak mümkündür. Üstteki tablo başlığının altında veya tablonun sona erdiği satırdan sonraki satıra açıklama (thead/caption) koyabiliriz. Ayrıca tablo hücrelerini yanındaki veya altındaki hücrelerle birleştirebiliriz:

          Tablo Başlığı (thead)

          Sütun Başlığı
          #1

          Sütun Başlığı
          #2

          Sütun Başlığı
          #3

          Sütun Başlığı
          #4

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          Tablonun alt yazısı(caption)

          Bu kadar örnek yeterli, şimdi basit bir tablo yapmak için gerekli etiketleri öğrenelim. Öncelikle

          etiketlerini yazıyoruz ve arasını doldurmaya başlıyoruz.

          etiketi ile satırları

          etiketi ile de sütunları oluşturuyoruz.

          hücre

          hücre

          hücre1

          hücre2

          hücre1 hücre2

          hücre1

          hücre2

          hücre1
          hücre2

          hücre1

          hücre2

          hücre3

          hücre4

          hücre1 hücre2
          hücre3 hücre4
          etiketinden sonra ilk olarak

          etiketiyle ilk satırı oluşturuyoruz. Oluşturmak istediğimiz sütun kadar

          etiketleri arasına metin yada grafik () koyabiliriz.

          etiketi ile oluşturduğumuz satırı bitiriyoruz. İkinci, üçüncü… satırları oluşturmak için aynı yöntemi uyguluyoruz.

          Tabloda başlık ve gövde

          Tablolar da HTML sayfasında olduğu gibi başlık (head) ve gövde (body) bölümlerine ayrılabilir. Tabloda başlığı

          gövdeyi

          etiketleri arasına yazarız.

          arasına yazılır. Tabloda satır ve sütunları belirten

          ve

          arasına alınır.

          Yukarıdaki örneklerden birisini değiştirerek bu anlattıklarımızı uygulayalım;

          Tablo Başlığı (thead)

          1.Sütun

          2.Sütun

          3.Sütun

          hücre1

          hücre2

          hücre3

          hücre4

          hücre5

          hücre6

          hücre7

          hücre8

          hücre9

          alt-yazı (caption)

          TabloBaşlığı(thead) alt-yazı(caption)

          etiketi yazıyoruz. etiketleri ile sütunları oluşturduktan sonra
          etiketi ile ikinci bir açıklama vermek mümkündür. Sütun başlıklarına gelince, her bir başlık

          etiketi ile belirtilir ve bunlar etiketinde olduğu gibi

          etiketleri

          1.Sütun 2.Sütun 3.Sütun
          hücre1 hücre2 hücre3
          hücre4 hücre5 hücre6
          hücre7 hücre8 hücre9

          Parametreler

          Border parametresi çerçevenin kalınlığını belirtir. border=0 çerçevenin görünmemesini sağlar.

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          Cellpadding parametresi hücre içi marj değerini belirtir. cellpadding=0 hücre ile içinde bulunan unsurun (metin/grafik) bitişik olmasını sağlar.

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          hücre

          Cellspacing parametresi hücreler arası marjı belirler.

          hücre1

          hücre2

          hücre1
          hücre2

          hücre1

          hücre2

          hücre1
          hücre2

          hücre1

          hücre2

          hücre1
          hücre2

          Align parametresi tabloyu düşey hizalamada kullanılır, align=left sola, align=right sağa dayalı yapar, align=center ortalar.

          hücre1

          hücre2

          hücre1
          hücre2

          hücre1

          hücre2

          hücre1
          hücre2

          hücre1

          hücre2

          hücre1
          hücre2

          Width ve height parametreleri resimler konusunda gördüğümüz gibi tabloda en ve boy uzunluğunu belirtir. Tablonun değer verilmediğinde sahip olduğu normal ölçülerinden küçük değerler verilirse bu değerler dikkate alınmaz, bir başka deyişle tabloyu büyütebiliriz fakat küçültemeyiz.

          hücre1

          hücre2

          hücre1
          hücre2

          hücre1

          hücre2

          hücre1
          hücre2

          hücre1

          hücre2

          hücre1
          hücre2
          etiketi için parametreler

          Bgcolor parametresi hücreyi renklendirmede kullanılır.

          hücre1

          hücre2

          hücre3

          hücre4

          hücre1
          hücre2
          hücre3
          hücre4

          Background parametresi ile hücreye grafik-artalan yerleştirebiliriz.

          hücre1

          hücre2

          hücre3

          hücre4

          hücre1
          hücre2
          hücre3
          hücre4

          Width ve height parametreleri ile hücrenin boyutlarını belirleyebiliriz. Yalnız height komutu ile tek sütunlu bir tabloda her hücrenin yüksekliğini değiştirebilirken, width komutu ile her hücreyi değiştiremeyiz.En büyük width değeri tüm sütun için geçerli olacaktır. Aynı şekilde tek satırlı tabloda width değerini her hücre için değiştirebilirken en büyük height değeri tüm satır için geçerli olacaktır.

          hücre1

          hücre2

          hücre3

          hücre4

          hücre1
          hücre2
          hücre3
          hücre4

          hücre1

          hücre2

          hücre3

          hücre4

          hücre1 hücre2 hücre3 hücre4

          Align parametresi hücre içinde yatay hizalama yapar.

          hücre1

          hücre2

          hücre3

          hücre1
          hücre2
          hücre3

          Valign parametresi hücre içinde düşey hizalama yapar.

          hücre1

          hücre2

          hücre3

          hücre1
          hücre2
          hücre3

          Hücreleri Birleştirme

          Aynı satırdaki hücreleri birleştirmek için colspan, aynı sütundaki hücreleri birleştirmek için de rowspan parametresini kullanıyoruz. Birleştirilen hücreye ait ..

          etiketini siliyoruz.

          A

          B

          C

          D

          E

          F

          G

          H

          I

          J

          K

          L

          A B C D
          E F G H
          I J K L

          Yukarıdaki tabloda;

          A ve B hücrelerini birleştirmek için A hücresine ait

          etiketine colspan=2 parametresini ekliyoruz ve B hücresine ait B

          etiketini siliyoruz. E F ve G hücrelerini birleştirmek için E hücresine ait

          etiketine colspan=3 parametresini ekliyoruz ve F ve G hücrelerine ait F

          ,

          G

          etiketlerini siliyoruz.

          A

          C

          D

          E

          H

          I

          J

          K

          L

          A C D
          E H
          I J K L

          Aynı şekilde E ve I hücrelerini birleştirmek için E hücresine ait

          etiketine rowspan=2 parametresini ekliyoruz ve I hücresine ait I

          etiketini siliyoruz. C G ve K hücrelerini birleştirmek için C hücresine ait

          etiketine rowspan=3 parametresini ekliyoruz ve G ve K hücrelerine ait G

          ,

          K

          etiketlerini siliyoruz.

          A

          B

          C

          D

          E

          F

          H

          J

          L

          A B C D
          E F H
          J L

          11. ÇERÇEVELER

          Çerçeveler (frame), HTML’e sonradan eklenmiş bir özelliktir. Bu yüzden eski sürüm browser’lar çerçeve kullanılmış bir sayfayı görüntüleyemezler. (Microsoft Internet Explorer 3.0 ile Netscape Navigator 2.0 ve üstü sürümleri frameleri destekliyor). Bunun yanında çerçeve kullanımına karşı düşmanca (!) tavır sergileyen

          tasarımcılar da hatırı sayılır miktarda ve hala birçok site, ziyaretçisine çerçeveli ve çerçevesiz sunum seçeneği sunuyor.

          Çerçeve’ler sayfanın bir tarafı sabit kalırken, diğer tarafını, kullanıcının isteğine göre değiştirme imkanı verir (bu sayfalarda olduğu gibi). Bunun anlamı ise kullanılacak çerçeve miktarınca ek HTML sayfası oluşturmak demektir. Browser çerçevenin bir bölümüne yerleştirilecek olan kaynak dosyayı bulamazsa hata mesajı verecektir. Aşağıdaki örneği inceleyelim:

          Örneğimizde 3 adet html dosyası var. Bunlardan frame.htm dosyası çerçeve komutlarını içeriyor. Bu komutlar browser’a görüntülenmekte olan pencereyi ikiye bölmesini, bunlardan birisinde htm1.htm dosyasını, diğerinde htm2.htm dosyasını görüntülemesini bildiriyor.

          etiketi ile htm1.htm dosyasının artalan rengi kırmızı, htm2.htm dosyasının artalanı ise mavi yapılmış, kolaylık olması açısından dosyaların

          adlarını görüntülemeleri için bunlar da yazılmış ve sonuç gördüğünüz gibi.

          Şimdi bu çerçeveyi birlikte oluşturalım:

          frame.htm dosyası:



          Çerçeveler



          <br /> <body><br /> </body><br />

          htm2.htm dosyası:



          htm2.htm;

          Çerçeve oluşturmada kullandığımız etiket frameset, cols ifadesi açılacak çerçevelerin yan yana sütunlar şeklinde olacağını belirtiyor, buraya row> yazarsak çerçeveler alt alta satırlar görünümünde açılacaktır.

          Cols (sütunlar) Rows(satırlar)

          cols=”*,*” ifadesi ile açılacak çerçevelerin pixel cinsinden ebatlarını belirliyoruz, buraya örneğin cols=”140,500″ gibi sayı yazılabilir, cols=”25%,75%” ile browser penceresinin o anki ebadına göre verilen % oranlarına göre şekil alması sağlanabilir yada (*) sembolü ile açılacak çerçevenin ebadı browser’a bırakılır, cols=”140,*” ifadesi ilk pencerenin 140 pixel olacağını ikincinin ise ebadının browser’a bırakıldığını

          gösteriyor.

          Bu şekilde aynı zamanda açılacak çerçeve sayısını da belirtmiş oluyoruz. cols=”..” ifadesine iki değer (ya da yıldız) verirsek bu iki pencere aç anlamındadır, 3 değer 3 pencere açar.

          frame name=”…” src=”…” etiketi çerçevelere, bağlantıların TARGET kısmında kullanabilmek amacıyla isim (name) vermeyi sağlıyor (bu konuya aşağıda değineceğiz). src pencerede görüntülenecek html dosyasının yerini gösteriyor. “resimler” bahsinde belirttiğimiz yer (kaynak) gösterme kuralları burada da geçerli. Açılacak çerçeve sayısı kadar frame name=”…” src=”…” etiketi kullanıyoruz. Eski sürüm browserların çerçeve etiketini tanımadıklarından bahsetmiştik, işte noframes kısmı bu browserlara hitap ediyor. body kısmını bu eski browserlar görüntüleyebiliyor.

          Buraya örneğin sayfanın çerçeve kullanılarak yapıldığını gösteren bir mesaj yazılabilir, böylece ziyaretçinin artık yeni sürüm bir browser kullanması gerektiğini hatırlatabilirsiniz.

          FRAMESET etiketini HTML dosyanızın … etiketleri arasında kullanmayı unutmayın !!.

          FRAMESET etiketi ile kullanabileceğimiz diğer parametreler şunlar;

          frameborder=”..” (yes, no) Çerçeveler arasındaki sınır çizgisinin görünüp görünmeyeceğini belirler.

          border=”..” (sayı) Sınır çizgisinin kalınlığını (veya çerçeveler arası mesafeyi) belirler x

          FRAME etiketi ile kullanabileceğimiz parametreler;

          marginwidth=”..” marginheight=”..” (sayı) Sayfanın solundaki (marginleft) ve üstündeki (margintop) kenar boşluklarını belirler.

          scrolling=”..” (yes, no, auto) Kaydırma çubuklarının durumunu belirler.

          Noresize Pencere boyutlarının sabit olmasını sağlar.

          Daha karmaşık çerçeveler

          Yan yana sütünlar ya da alt alta satırlar görünümünde çerçeveler açmayı öğrendik peki tablolarda gördüğümüz hücreleri birleştirme gibi bir özellik çerçevelerde de var mı? maalesef yok, fakat aynı görünümü elde etmek mümkün.

          Bu etkiyi sağlamak için FRAMESET etiketini açıp kaynak dosyaların hepsini belirtmeden yeni bir FRAMESET açıyoruz, içiçe açtığımız bu etiketlerin kaynak dosyalarını eksiksiz olarak belirtip, etiketleri sonlandırıyoruz.

          Örnekleri ve yanlarındaki kodları inceleyip, farklı çerçeve türlerini kendi bilgisayarınızda oluşturmaya çalışın.





















          Çerçeve konusu ile birlikte “HTML öğreniyorum” yazı dizimiz sona erdi, buraya kadar öğrendiklerinizle internette siz de kendinize ait sayfalarınızı inşa edebilirsiniz, eğer bu konuda ciddi düşünüyorsanız bunun yolunun çok çalışmaktan geçtiğini sakın unutmayın, hoşunuza giden sitelerin dizayn mantığını anlamaya çalışın, hatta bunun için kaynak kodlarını inceleyin.

          Görsel editörleri kullanarak sayfalar hazırlayın ve sonra da editörün kodları nasıl oluşturduğuna bakın. Linkler kısmında benim hoşuma giden, aynı zamanda bizzat yararlandığım sitelere yer verdim, burayı da inceleyebilirsiniz.
          12. LİNKLER

          Webmaster:

          http://www.w3.org

          http://www.webreference.com

          http://www.webmonkey.com

          http://www.wdvl.com

          http://www.webopedia.com

          http://www.tila.com

          http://www.kresch.com

          http://www.ufuweb.com

          http://www.builder.com

          http://www.webmasteronly.com

          http://www.webmaster-pub.com

          http://www.123webmaster.com

          http://www.webmaster-resources.com

          http://www.stars.com

          Free:

          http://www.321free.com

          http://www.free.com

          http://www.freestuff.com

          http://www.thefreesite.com

          http://www.freecenter.com

          http://www.freewebtemplates.com

          Font:

          http://www.fontfile.com

          http://www.fontface.com

          http://www.fontfreak.com

          http://www.abstractfonts.com

          http://www.fontempire.com

          http://www.fontemporium.com

          http://www.1fonts.com

          http://www.fontframe.com

          http://www.pcfonts.com

          http://www.fontpool.com

          http://www.1001freefonts.com

          http://www.fontaddict.com

          http://www.007fonts.com

          Grafik:

          http://www.clip-art.com

          http://www.graphiweb.com

          http://www.graphxkingdom.com

          http://www.dekstoppublishing.com

          http://www.graphxisle.com

          http://www.wizardofdraws.com

          Html:

          http://www.htmlcenter.com

          http://www.htmlwizard.com

          http://www.htmlguru.com

          Javascript:

          http://www.jscripts.com

          http://www.javascripts.com

          http://www.javafile.com

          http://www.javascriptcity.com

          http://www.scriptsearch.com

          http://www.jsworld.com

          http://www.javascriptg.com

          Css:

          http://www.w3.org/Style/css

          http://www.htmlwizards.com/css

          http://www.standards.org/css.html

          Download:

          http://www.download.com

          http://www.shareware.com

  • #11877
    özgür
    İzleyici
    #11884

    paylaşım için teş. ancak biraz daha düzenli yapıştırsaydınız daha hoş olurdu.

    #11902
    özgür
    İzleyici

    fazla bir zamanım yoktu kusura bakmayın

    #11913

    bir yerlerden kopyala yapıştır yaptıysan sadece adresleri vermen de yeterli olurdu

    #11940
    özgür
    İzleyici

    kusura bakmayın fazla zamanım yoktu dediklerinizi kaale aldım teşekkürler

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
Bana Ders Anlat © 2008-2022