KeePass – Password Safe

Ana sayfa Forumlar GÜVENLİK Güvenli İnternet KeePass – Password Safe

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 12 yıl önce Bahadir tarafından güncellenmiştir.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #11649
    Bahadir
    Üye

    [IMG]http://imagesturk.net/images/LMoHf.png[/IMG]
    KeePass
    Password Safe

    Keepass Nedir?

    Keepass milyonlarca sitenin bulunduğu sanal dünyada, üyelik girişlerimizin farklı farklı şifrelerden ve kullanıcı adlarımızın bulunduğu karakterlerin hepsini aklımızda tutamadığımız zaman bize yardımcı olabilecek güvenli şifre saklama programıdır. Tabi ki şifre saklama konusunda uzman olan keepass sadece bununla yetinmiyor size kırılması en zor şifrelerde üretiyor.

    Keepass ı kim üretmiştir?

    Keepassın üretimi Dominik Reichi isimli yazılımcı tarafından üretilmiş ve geliştirilmektedir. Program açık kaynak kodludur.

    Keepass a neden ihtiyaç vardır?

    Örneğin interneti yoğun bir şekilde kullanan bir kullanıcının aklında tutması gereken şifreleri, Mail adresi şifresi, Şirketinin kurumsal e-posta şifresi, Web sitesinin ftp şifresi, Üye olduğu forum şifresi, Sosyal ağ şifresi, Bankaların şifreleri gibi bu liste uzayarak gidiyor. Bu kullanıcı bütün şifrelerini aynı yapması durumda kötü niyetli bir insanın veya hacker eline geçtiği zaman bütün alanlara girebileceği anlamına geliyor. Buna en güzel çözüm her alana farklı şifreler girmesi. Fakat her alana farklı şifre girmesi demek her alana ayrı şifreyi aklında tutması gerek.

    İşte tam bu noktada keepass devreye giriyor ve kullanıcıların her alanda kullandıkları farklı şifreleri bir veri tabanı üzerinde saklıyor. Ve insanların şifrelerine kolayca hatırlamalarını sağlıyor.

    KeePass Kurulumu ve Kullanımı

    KeePass indirilmesi

    Keepass?ın kurulumu için öncelikle http://keepass.info/download.html adresinden kendimize uygun olan sürümünü indiriyoruz. Şuanda keepass?ın iki farklı sürümü var. Birisi classic sürüm diğeri Professional sürümdür.

    Classic sürüm için gerekli olan ve ihtiyaç duyulan faktörler öncelikle xp işletim sistemi ve üzeridir. Ayrıca bu adresten http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=18909 gerek duyulduğu zaman gdı aracı indirilmelidir.

    Professional sürümün desteklediği sistemler Windows 98 / 98SE / ME / 2000 / XP / 2003 / Vista / 7, each 32-bit ve 64-bit, Mono (Linux, Mac OS X, BSD, …). Professional sürüm için bu adresteki http://msdn.microsoft.com/en-us/netframework/aa569263.aspx net framework kurulu olması gerekmektedir.

    Ayrıca http://keepass.info/download.html adresinden telefonlar ve Linux için uygulamalar, eklentiler inderebiliyorsunuz.

    Örneğin iphone için yapılmış bir uygulama;

    MiniKeePass – Secure Password Manager

    Uygulamanın ekran görüntüsü:
    [IMG]http://imagesturk.net/images/iFGjn.jpg[/IMG] [IMG]http://imagesturk.net/images/x0X1S.jpg[/IMG]
    Uygulamayı telefonunuza yüklemek için iTunes adresi http://www.apple.com/itunes/affiliates/download/?id=451661808

    Classic ve Professional olarak ikiye ayrılan KeePass için hangisinin size uygun olduğunu aşağıdaki karşılaştırmaya bakarak ta anlayabilirsiniz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/8F4x.png[/IMG]
    KeePass Professional Kurulumu

    Keepass ı yukarıdaki verdiğimiz indirme linkinden Professional sürümünü bilgisayarımıza indiriyoruz. İki türlü indirme yolu vardır. Birisi exe olan diğeri zip olandır. Biz exe kurulumunu öğreneceğiz.

    Adım-1 Bilgisayarımıza indirdiğimiz KeePass-2.18-Setup.exe dosyasını çalıştırıyoruz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/VBdWi.png[/IMG]
    Adım-2 Exe dosyasını aç dedikten sonra aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran ile karşılaşıyoruz. Buradan next butonuna tıklıyoruz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/y7lMJ.png[/IMG]
    Adım-3 Daha sonra bize sözleşme şartlarını sunan ekran geliyor bu ekrandan I accept the agreement yazısının önündeki tık butonuna tıklıyoruz. Daha sonrada next butonuna tıklayarak diğer ekrana geçin.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/we08U.png[/IMG]

    Adım-4 Aşağıda gördüğünüz gibi bir ekran gelecek, bu ekranda kurulum dosyalarının nereye yüklenmesi gerektiğini sormaktadır. Browse butonuna tıklayarak dosyanızı yüklemek istediğiniz yeri seçebilirsiniz. Ben yükleme konumunu değiştirmeden next diyorum ve diğer ekrana geçiyorum.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/gIitW.png[/IMG]
    Adım-5 Daha sonra ekrana aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir bu ekranda hangi özelliklerini ve hangi seçmeli paketi kuracağımız gösteriyor.. İsterseniz custom installation diyerek istediğiniz özellikleri seçerek yükleyebilirsiniz. Ben şimdilik full installation diyorum ve bütün özelliklerini yükleyerek devam ediyorum.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/JPR5k.png[/IMG]
    Adım-6 Bütün özellikleri seçtikten ve next dedikten sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelir bu ekranda bize create a desktop icon seçeğini işaretleyerek masa üstüne kısa yolunu ekleyebiliriz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/9uw2v.png[/IMG]
    Adım-7 Aşağıdaki ekranda kurulum özetini gösteriyoruz. İnstall diyerek yüklemeyi başlatıyoruz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/yU0S.png[/IMG]
    Adım-8 Kurulumun ilerlediğini bu ekranda göreceksiniz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/HGfpa.png[/IMG]
    Adım-9 Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir bu ekranda, ekran kapandıktan sonra proğramın başlamasını isteyip istemediğimiz soruluyor. Eğer istiyorsak Launch KeePass yazısının önündeki tıkı işaretlemeliyiz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/xLUP.png[/IMG]
    Adım-10 Finish butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. Bu ekranda keepass proğramının her açılışta otomatik olarak başlayıp başlamamasını sormaktadır. Başlamasını istiyorsak evet başlamasını istemiyorsak hayır butonuna tıklamalıyız. Biz şimdilik evet butonuna tıklıyoruz.
    Kurulum bitti?

    Keepass Kullanımı

    Adım-1 Öncelikle masa üstündeki kısa yol simgesine sağ tıklayıp aç diyerek programımızı başlatıyoruz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/DAZcv.png[/IMG]
    Adım-2 Karşımıza böyle bir ekran gelecektir. Bu ekran KeePass ın çalışma ekranıdır. Henüz kayıt yapılmadığı için butonlar aktif görünmemektedir.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/fISYE.png[/IMG]

    Adım-3 File butonuna tıkladığımızda karşımıza böyle bir ekran gelecektir. Bu ekranda yeni bir veri tabanı oluşturmamızı sağlayan new butonuna tıklamalıyız.

    [IMG]http://imagesturk.net/images/93fic.png[/IMG]
    Adım-4 New butonuna tıkladıktan sonra bu ekran gelecektir. Bu ekranda veri tabanı dosyamızı nereye kayıt etmek istediğimizi soruyor. Ben belgelerime kayıt ediyorum.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/eV5Th.png[/IMG]
    Adım-5 Karşımıza çıkan bu ekranda bütün şifrelerimizi gizliyeceğimiz veri tabanı dosyasının şifresini oluşturacağız. Master password seçeneğindeki boş olan yerlere güçlü bir şifre giriyoruz. Ben şifrelerimi girdim ve benim şifrem 37 bits değerinde. Siz daha güçlü bir şifre girmelisiniz ki diğer şifrelerinize ulaşmak kolay olmasın. Şifrelerimi iki satırada girdikten sonra ok butonuna tıklıyorum.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/qjMQh.png[/IMG]
    Adım-6 Ok diyerek ilerledikten sonra bana veri tabanı bilgilerimi girmemi istiyor. Tabiki bu bilgiler veri tabanını tanıtacak bilgiler olmalıdır.

    Database name yazan satıra veri tabanı ismimi giriyorum ve database description yazan satıra da veri tabanı bilgilerimi giriyorum. Ok diyerek diğer ekrana geçiyorum.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/8ET13.png[/IMG]
    Adım-7 Bu ekranda 6 adet katagori vardır. Bunların içerisinden ne şifresi gireceğinizi seçmelisiniz. Biz örnek olarak Cyber-warrior sitesine giriş yapacağımız için general katagorisine tıklıyoruz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/jxrMI.png[/IMG]
    Adım-8 Daha sonra boş bir alana sağ tıklayarak add entry seçeneğine tıklıyoruz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/RI0jF.png[/IMG]
    Adım-9 Bu alanda sitemiz kullanıcı adı ve şifresini giriyoruz. Gördüğünüz gibi ben ekranda Cyber warrior kullanıcı bilgilerimi girdim. Ok diyerek kayıt ediyorum. Ve bundan sonra sadece keepass ı kullanmak kaldı.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/rLF4.png[/IMG]
    Adım-10 Bu adımda aşağıda gördüğünüz resimdeki seçeneklerde sitemiz kullanıcı adını istersek kopyalayabilir istersek otomatik olarak girebiliriz. Fakat otomatik olarak girmemiz için güvenlik doğrulama kodunun olmaması gerekmektedir. Bütün sitelerde böyledir.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/gbTC5.png[/IMG]
    Adım-11 Şimdi program verilerini kayıp edip çıkıyoruz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/yP9Ks.png[/IMG]
    Adım-12 Programımızdaki verileri kayıt edip kapattıktan sonra tekrar çalıştırdığımızda bize programa girmemiz için veri tabanına koyduğumuz şifreyi soracaktır. Burada master password seçeneğini işaretleyip şifremizi girebiliriz. Yanlış girmemek için 3 noktayı kaldırdığımızda girdiğimiz karakterleri görebiliriz.
    [IMG]http://imagesturk.net/images/H4RlX.png[/IMG]
    Word döküman halinde indirmek istersiniz http://www.fileserve.com/file/p2BsCKd/keepass.zip

    Teşekkürler Cyber-Warrior.org/BeyEFENDİ

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
Bana Ders Anlat © 2008-2022