Gimp ile bir şeyler tasarlamak istiyorsanız filtreleri yakından tanımanız gerekir. Filtreler, üzerinde çalıştığımız resmin tamamına ya da sadece bir bölümüne çeşitli efektleri başarıyla uygulamamızı sağlayan araçlardır. Çoğu filtre uygulamalarımızı gerçek zamanlı gösteren önizleme özelliğine sahiptir. Bu, filtreyi çalışmamıza uygulamadan önce
görünümü hakkında fikir sahibi olmamıza imkan verir. Gimp’i açtığımızda filtreler sekmesi altında, çeşitli ana başlıklarda toplanan çok sayıda filtre bulunmaktadır.
Bu yazı iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde “Bulanıklaştır” ana başlığı altındaki filtreleri ele alacağız. Bu sekmede Blur, Gaussian Blur, Motion Blur, Pixelize, Selective Gaussian Blur ve Tileable Blur olmak üzere altı adet filtre bulunmaktadır. İkinci bölümde de “Gürültü” başlığı altındaki, HSV Noise, Hurl, Pick, RGB Noise, Slur ve Spread filtrelerini inceleyeceğiz.
Bölüm 1: Bulanıklaştırma Filtreleri
1. Blur: Resminizi kendi öntanımlı değerleriyle bulanıklaştırır.
2. Gaussian Blur: Üzerinde çalışma yaptığınız resmi istediğiniz oranda bulanıklaştırmanıza imkân verir. Bu filtreyi seçtiğinizde aşağıda gördüğünüz pencere açılır.
Bu pencerede yatay (horizontal) ve düşey (vertical) bulanıklık değerlerini girerek istediğiniz bulanık görüntüyü elde edebilirsiniz. Önizleme seçili halde ise yaptığınız her değişikliğin sonucunu görebilirsiniz. Yandaki resimde de görüldüğü gibi bulanıklık çapı için horizontal ve vertical (yatay ve düşey) sayı değerlerinin yanında bir zincir resmi vardır. Eğer zincir birleşik şekilde ise yatay için girdiğiniz değer düşey içinde aynen kabul edilecektir. İsterseniz fareyle üstüne tıklayarak zinciri ayırabilir ve yatay/düşey değerlerini ayrı ayrı girebilirsiniz. Ayrıca bu filtrenin uygulanmasında IIR ve RLE şeklinde iki yöntem vardır. IIR, çok büyük çap değerlerinde olan çalışmalarda ya da fotoğraf makinesi ile çektiğimiz resimlerde kullanılır. RLE, kendi tasarladığımız çalışmalarda kullanılır.
3. Motion Blur: Bizlere hareket hissi verecek şekilde resimdeki her noktayı sanki bir tarafa hareket ediyormuş gibi doğrusal, dairesel ya da zoom yapmış şekilde bulanıklaştırır.
Her bir hareketin uzunluk ve açı değerini ayarlayabilirsiniz. Yaptığınız değişikleri önizleme ile görebilirsiniz. Bulanıklaştırma çeşitlerini inceleyelim :
- Linear (doğrusal) : Tek doğrultuda (örneğin yatay) hareket bulanıklığı verir.
- Radial (dairesel ) : Dairesel bir bulanıklık oluşturur. Burada uzunluk önemli değildir. Açı değerinin büyütülmesi dairesel doğrultudaki bulanıklığın artmasını sağlar.
- Zoom: Resmin merkezinden dışarı doğru bulanıklaşan bir görüntü oluşturur. Böylece resmin merkezine doğru bir hareket algılanmasını sağlar. Uzunluk ana değişkendir. Uzunluğun artması daha hızlı bir hareket yapıyormuş görüntüsü verir. Bu filtrelerde uzunluk 0-256 ve açı da 0-360 değer aralığındadır.
4. Pixelize: Resmi büyük renk piksellerine dönüştürür.
Renk piksellerinin genişlik (width) ve yüksekliğini (height) istediğiniz değerleri girerek ayarlayabilirsiniz. Zincir bağlı iken genişlik için girdiğiniz değer yükseklik içinde aynı kabul edilecektir. İsterseniz zincir resmine tıklayarak zinciri ayırabilir ve böylece genişlik ve yükseklik için farklı değerler kullanabilirsiniz.
5. Selective Gaussian Blur: Gaussian blur filtresinden farkı bulanıklaştırma işlemini sadece belirtilen delta değerinden daha düşük olan piksellere uygulamasıdır. Genelde resimlerin arka planına uygulanır, böylece ön planda bulunan nesne daha belirgin hale getirilir ve resme bir derinlik katılmış olur. Blur radius (bulanıklaştırma çap) değeri piksellerdeki bulanıklık yoğunluğunu ayarlamamıza yardımcı olur. Delta değeri 0-255 aralığındadır. Piksel değeri ile çevredeki piksel değerleri arasındaki en büyük farkın alabileceği değeri belirtir. Bu değerin üstünde fark bulunan piksellere filtre uygulanmaz.
6. Tileable Blur: Arkaplanında döşeme kullanılmış resimlere uygulanır. Bulanıklaştırma uygulaması döşemenin görünümüne zarar vermez.