Open office Writer Farklı Yönde Sayfalar

OpenOffice.orgBu yazımızda sizlere OpenOffice.org Kelime İşlemci (Writer) kullanırken, belge içerisindeki sayfaların bazılarının dik bazılarının ise yatık olmasını nasıl sağlayabileceğinizden bahsedeceğiz. Genellikle dik olarak kullanılan sayfalara geniş tablolar ya da resimler sığmamaktadır. Bu yüzden ilgili

sayfanın yatık olarak durması, metin kısımlarının dik kalması gerekmektedir. Bu ihtiyacınızı nasıl çözeceğinizi gelin, birlikte inceleyelim.

Sayfa Yapılandırma

OpenOffice.org Kelime İşlemci programı her kelime işlemci programında olduğu gibi temel nesne olarak sayfaları baz alır. Bu sayfalar üzerine yazacağınız metin, grafik, tablo gibi nesneleri, kullanıcının isteğine bağlı olarak uygun şekilde yerleştirebilir. Temel bileşen sayfa olduğuna göre Kelime İşlemci’de sayfa yapılandırmasının nasıl gerçekleştirildiğine bakalım.

Sayfa Biçemleri

OpenOffice.org Kelime İşlemci’de sayfa biçemleri, belgeniz içerisinde kullanmayı planladığınız farklı kağıt boyutları, farklı kenar boşlukları, farklı alt bilgi ve üst bilgi satırları ve farklı kağıt yerleşimleri (yatay ya da dikey) gibi tüm farklı kağıt türleri için tanımlamak zorunda olduğunuz ayarlardır. OpenOffice.org ile birlikte önceden tanımlanmış ve sık kullanılan dokuz farklı biçem hazır gelmektedir. Ancak yine de aynı belge içerisinde farklı biçemlere sahip kağıtlar olmasını isteyebilirsiniz. Bu yüzden hazır gelen bu dokuz biçem, genellikle basit belgeler için yeterli olsa da yukarıda bahsettiğimiz ihtiyaçlar için yeterli değildir.

OpenOffice.org Kelime İşlemci ile hazır gelen biçemleri görebilmek için ?F11? tuşunu ya da Biçim > Biçemler ve Biçimlendirme menüsünü kullanabilirsiniz. Ekrana gelen diyalog kutusunda ?Sayfa Biçemleri? düğmesine bastığınızda aşağıdakilerin bulunduğu bir ekranla karşılaşırsınız.
Bicem1.png
Hazır gelen biçemlerde;

  • Dipnot: Standart dikey A4 kağıdı ve 2 cm kenar boşlukları olan ve dipnot özelliği etkinleştirilmiş sayfa biçemidir.
  • Dizin: Standart dikey A4 kağıdı ve 2 cm kenar boşlukları olan ve dizin özelliği etkinleştirilmiş sayfa biçemidir.
  • HTML: Standart dikey A4 kağıdı ve soldan 2cm, üst, alt ve sağdan 1cm kenar boşlukları olan, HTML etkinleştirilmiş sayfa biçemidir.
  • İlk Sayfa: Standart dikey A4 kağıdı ve 2 cm kenar boşlukları olan sayfa biçemidir.
  • Sağ Sayfa: Standart dikey A4 kağıdı ve 2 cm kenar boşlukları ile karşılıklı kitap sayfaları yazılırken sayfanın sağ sayfa olduğunun tanımlandığı sayfa biçemidir.
  • Sol Sayfa: Standart dikey A4 kağıdı ve 2 cm kenar boşlukları ile karşılıklı kitap sayfaları yazılırken sayfanın sol sayfa olduğunun tanımlandığı sayfa biçemidir.
  • Sonnot: Standart dikey A4 kağıdı ve 2 cm kenar boşluklarına ilaveten sonnot bölümü eklenmiş sayfa biçemidir.
  • Varsayılan: Standart dikey A4 kağıdı ve 2 cm kenar boşlukları olan sayfa biçemdir. Aksi belirtilmedikçe, Kelime İşlemci varsayılan biçemi kullanır.
  • Zarf: Yatay C6/5 kağıt ve kenar boşluksuz olan; genellikle mektup zarflarının üzerine bir şeyler yazmak için kullanılan sayfa biçemidir. seçenekleri yer almaktadır.

Yukarıda listesini gördüğünüz hazır gelen sayfa biçemleri arasında ?yatay sayfa? biçemi yoktur. Belgenizde birkaç sayfa dikey ve sonrasında yatay bir sayfa oluşturup, daha sonrasında devam eden sayfaların tekrar dikey olmasını istediğinizde ne yapmak gerekir? Bu sorunun en kestirme cevabı yeni bir sayfa biçemi eklemektir.

Yeni Sayfa Biçemi Ekleme

OpenOffice.org Kelime İşlemci’ye belge içerisinde yatay yerleşime sahip bir sayfa biçemi eklemek için F11 tuşuna basın ya da Biçim > Biçemler ve Biçimlendirme menüsünü kullanarak ekrana gelen diyalog kutusunun boş bir alanında farenin sağ tuşuna basın. Aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi ?Yeni? adında bir menü görüntülenecektir.
Bicem2.png

?Yeni? menüsünü seçtiğimizde standart sayfa yapılandırma diyalog kutusu ekrana gelecektir. Bu diyalog kutusunda sayfa ayarlarının tamamını yapabileceğiniz seçenekler mevcuttur. Ekrana gelen diyalog kutusu aşağıdaki gibidir.
Bicem3.png
Diyalog kutusunda ilk ayarlanması gereken yer; yeni oluşturacağınız sayfa biçemi için ?Yönet? ayarlarıdır.

Yönet sayfasında sırasıyla;

  • Ad: Sayfa biçeminize vereceğiniz isimdir. Biz örneğimizde ?Yatay Sayfa? adını vereceğiz.
  • Sonraki Biçem: Bu bölümde genellikle ?Ad? kısmında tanımlanan biçemin kendisi seçilir. Bu, sayfa biçeminin, değiştirildiği sayfa ve sonrasındaki sayfalarda da geçerli olması anlamına gelir. Eğer siz, arada tek bir sayfanın Yatay Sayfa olmasını ve sonrasındaki sayfaların dikey olmasını istiyorsanız bu durumda seçeneğimizi ?Varsayılan? olarak ayarlayabilirsiniz. OpenOffice.org Kelime İşlemci, işlem yaptığınız sayfayı Yatay Sayfa biçemine getirecek ve ondan sonraki sayfanın biçeminin Varsayılan olmasını sağlayacaktır.

Bu ayarların altında ayrıca, ?İçerir? başlığı altında, yeni oluşturacağınız Sayfa Biçeminin ufak bir özeti görüntülenmektedir.

Biz örneğimizde sayfamızın yatay durmasını istediğimizden, ?Yönet? bölümünü ayarladıktan sonra ?Sayfa? bölümüne geçip, istediğimiz kağıt türünü, kağıdın duruş pozisyonunu, kenar boşluklarını ve diğer ayarlarımızı yapıp ?Tamam? düğmesine basıyoruz.

Artık ?Biçemler ve Biçimlendirme? penceresi aşağıdaki gibi görünecektir.
Bicem4.png
Resimde de gördüğünüz gibi adı Yatay Sayfa olan yeni bir sayfa biçemi eklendi listemize. Artık bu yeni biçemi belgelerimizde nasıl kullanacağımızı görelim…

Farklı Sayfalara Farklı Biçem

OpenOffice.org Kelime İşlemci’yi açın ve yeni bir belge oluşturun. Ardından ilk sayfa üzerindeyken F11 tuşuna basın ya da menüden Biçim > Biçemler ve Biçimlendirme seçeneğini seçin. Ekrana gelen diyalog kutusundan Varsayılan ya da İlk Sayfa biçemine çift tıklayarak üzerinde bulunduğunuz sayfanın biçemini ayarlayın.

Biz örneğimizde ilk sayfanın dikey, 2. sayfanın yatay ve 3. sayfanın yeniden dikey olmasını istiyoruz. Bu yüzden ilk sayfadayken Varsayılan veya İlk Sayfa biçemini kullandık. Şimdi sıra geldi 2. sayfanın biçemini ayarlamaya… Bunun için Ekle > Elle sonlandır menüsünü kullanıyoruz.
Bicem5.png
Resimde de gördüğünüz gibi mevcut sayfayı sonlandırıp yeni bir sayfaya geçmek istediğimizi belirtiyoruz. Üstelik bu yeni sayfamızın biçeminin de yatay sayfa olmasını istediğimizi belirtebiliyoruz. (Hatırlarsanız, bir diğer yazımızda Yatay Sayfa adında bizim tanımladığımız bir sayfa biçemi vardı.) Üstelik yeni sayfaya geçerken sadece biçemini değil, isterseniz sayfa numarasını da istediğiniz değerden başlatabilirsiniz.

Biz örneğimize dönecek olursak; 1. sayfayı dikey yaptık sonrasında 2. sayfayı yatay yaptık. Şimdi 3. sayfayı tekrar dikey yapmak için 2. sayfa üzerindeyken yeniden Ekle > Elle sonlandır menüsünü kullanıyoruz.

Bu sefer sayfa biçemi olarak ?Varsayılan? seçiyoruz ve ?Tamam? butonuna basıyoruz. Şu ana kadar yaptığımız işlemler sonucunda belgemiz üç boş sayfadan oluştu ve bunlardan 1. sayfa dikey, 2. sayfa yatay ve son sayfa olan 3. sayfa da dikey olarak ayarlandı. Eğer işlemleri hatasız yaptıysanız, OpenOffice.org Kelime İşlemci görüntüsü aşağıdaki gibi olacak.
Bicem6.png

Bana Ders Anlat © 2008-2022