Geçtiğimiz sene Aralık ayından bu yana gündemde olan 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’, 5 Aralık itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. Türkiye Yayıncılar Birliği ise yazılı bir açıklamayla yeni internet yasasına tepki gösterdi.
Yapılan açıklamada, yayınlama özgürlüğünü engelleyecek somut bir girişim olarak bu düzenlemenin Türkiye’de zaten tehdit altında olan internet özgürlüğüne son darbeyi vuracağını ve bu konuda Türkiye’nin en yasakçı ülkeler arasında yerleşmesine neden olacağının altı çizilirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün düzenlemeyi ifade özgürlüğü çerçevesinde dikkatle inceleyerek veto etmesini veya kısmı veto ile gerekli düzeltmelerin yapılması yönünde karar vermesini talep ediliyor.
Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından yapılan açıklamanın tam metni ise şu şekilde:
Yeni İnternet Düzenlemesi Yayınlama Özgürlüğüne Son Darbedir
Sivil toplumda yükselen kuvvetli tepki ve eleştirilere kulak asılmadan alelacele çıkarılan “torba yasa” kapsamında 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun‘da öngörülen değişiklikleri yayıncılık açısından son derece tehlikeli buluyoruz.
Türkiye’de erişimi engellenen internet sitesi sayısı 20 Ocak 2013 itibariyle 40 bin 582 olarak belirlenmiştir. Engelleme kararlarının yüzde 90’ı mahkeme kararı olmaksızın, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından, 2007’de çıkarılan 5651 sayılı kanuna dayanılarak verilmektedir. Mahkeme kararı olmadan internet sitesi kapatmak İnsan Hakları Evrensel Sözleşmesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Anlaşması’na ve Anayasa’ya aykırıdır. İçerik engellemelerin kapsamını genişleten, hızlandıran ve kolaylaştıran, internet kullanıcılarının fişlenmesine neden olacak ve tüm bu geniş yetkileri yürütmeye bağlı bir kuruma veren yeni düzenlemeyle Türkiye vatandaşlarının internet üzerinden bilgiye erişme ve düşüncelerini yazılı olarak paylaşma olanağı son derece kısıtlanacaktır. Sonu gelmeyecek içerik engellemeler ve cezalarla internet haberciliği ve yayıncılığı ağır yara alacaktır.
Yayınlama özgürlüğünü engelleyecek somut bir girişim olarak bu düzenleme Türkiye’de zaten tehdit altında olan internet özgürlüğüne son darbeyi vuracak, bu konuda en yasakçı ülkeler arasında yerleşmemize neden olacaktır. Türkiye demokrasinin temel değerleri ve insan haklarına bağlılığını sürdürmek istiyorsa ifade özgürlüğünü baltalayan bu yasakçı yasama biçimleri ve etkinliklerinden bir an önce vazgeçilmelidir. Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün düzenlemeyi ifade özgürlüğü çerçevesinde dikkatle inceleyerek veto etmesini veya kısmı veto ile gerekli düzeltmelerin yapılması yönünde karar vermesini talep ediyoruz.
Saygılarımızla,
Türkiye Yayıncılar Birliği
Kaynak : Btnet.com.tr
Bu son düzenlemeyle tam tersine saçma yasaklar kaldırılıyor. Önceden youtubedaki bir içerik yüzünden youtube tamamen engellenirken, artık sadece içeriğin olduğu sayfa engellenecek. Bunun neresi son darbe? Neyin derdindesiniz belli…
Yazıyı dikkatli okudu iseniz yeni düzenlemelerle TİB hakim kararına gerek duymadan kendisi ya da kendisine siyasiler tarafından iletilen tüm sayfaları engelleyebiliec ek. insiyatif bürokratlarda yada siyasilerde olduğu sürece çifte standart olacaktır. Son olaylarda hükümetin rahatsız olduğu bazı içerikleri yayınlayan siteler çok hızlı bir şekilde kapatılırken, bir çok kişi hakkında iftira ve yasal olmayan bilgi içeren sitelerin kapatılması için hiç bir gayret sarfedilmemişti r. durum bundan ibaret.