içindekiler Dizini Oluşturmak: Bu yazımızda bir kelime işlemci belgesinde “İçindekiler Dizini” oluşturmak için nasıl başlamak, neler yapmak gerekir, sonrasında bu dizin nasıl güncellenir, biçimleri nasıl değiştirilir biraz bunlara bakacağız.
OpenOffice.org‘da ya da herhangi bir kelime işlemci programında bir belge oluşturduğumuzda ve belge büyümeye başladığında ilk ihtiyaç duyacağımız araç “İçindekiler Dizini” olacaktır. Normalde ?İçindekiler Dizini? oluşturmak için Ekle >Dizinler ve Tablolar menüsünü tıkladığımızda açılacak olan ekranda “Tamam”ı tıklamak yeterlidir.
Bunları yaptığımızda imlecin olduğu yerde “İçindekiler Dizini” oluşturulur ve belgedeki mevcut başlıklar da dizine eklenmiş halde gelir. Şunu belirtelim ki, “İçindekiler Dizini” oluşturmak için gereken ilk şey, belge üzerinde başlıkları tanımlamış olmaktır. Başlıkları işaretlemeden dizini oluşturursak, dizin boş olarak oluşacağından çok anlamlı olmayacaktır. Bunun için önce başlıkları Başlık 1, Başlık 2 şeklinde hiyerarşi gözeterek oluşturmak, daha sonra “İçindekiler Dizini’ni” oluşturmak olmalıdır.
Başlık Oluşturma
Kelime İşlemci’de bir satırı başlık yapmak çok kolaydır. Başlık yapmak istediğiniz satırda, herhangi bir yerde “Biçimlendirme” araç çubuğu üzerinde yer alan tanım alanında “Başlık 1” seçildiğinde bu satır ana başlık olarak ayarlanmış olur. Bunun altında alt başlıklar tanımlamak isteniyorsa, aynı şekilde “Başlık 2” olarak tanımlanmalıdır.
Kelime İşlemci’de “Biçimlendirme” araç çubuğunda başlık tanımlama alanına tıklandığında soldaki gibi bir görüntü gelecektir. Buradan istenen başlık tipi seçilmelidir. Belge içinde kullanılan farklı biçimler varsa bu menü onları da kapsayacak şekilde güncellenecektir. Bir belge ilk oluşturulduğunda bu menü burada göründüğü gibi gelir. Eğer bu seçenekler yetersiz geliyorsa daha fazla seçeneğe ulaşmak istiyorsanız, örneğin “Başlık 4” tanımlamak istiyorsanız, bu menünün en altında yer alan “Daha fazla…” seçeneğini tıklamanız, F11 tuşuna basmanız veya “Biçimlendir” araç çubuğundaki simgesine tıklamanız yeterlidir.
Resimde bulunan menüde her türlü biçimlendirme seçeneğine ulaşabilirsiniz. Seçenekler imlecin o an üzerinde olduğu nesneye göre değişebilir.
Burada örnek olması için belge şablonu gibi bir yapı hazırlayarak başlıklarını belirleyelim, daha sonra da “İçindekiler Dizini” oluşturalım.
Birinci Ana Başlığım
Ana başlık altındaki içerik, ana başlık altındaki içerik, ana başlık altındaki içerik.
Alt Başlığım
Alt başlık altındaki içeriğim, alt başlık altındaki içeriğim, alt başlık altındaki içeriğim.
Daha Alt Başlığım
Bu başlık altındaki içeriğim.
İkinci Ana Başlığım
Ana başlık altındaki içerik, ana başlık altındaki içerik, ana başlık altındaki içerik.
Yukarıdaki tanımlamada;
- Ana Başlığım’ı Başlık 1
- Alt Başlığım’ı Başlık 2
- Daha Alt Başlığımı Başlık 3 olarak belirledim.
Buna göre Ekle > Dizinler ve Tablolar > Dizinler ve Tablolar menüsünü açıp hiçbir şeyi değiştirmeden “Tamam” düğmesini tıkladığımda, aşağıdaki gibi dizini oluşturdu ve mevcut başlıkları da ekledi.
İçindekiler Dizinini Düzenleme
Dizini eklerken açılan menüde hiçbir değişiklik yapmazsanız, dizin ön tanımlı olarak ayarlanmış şekliyle gelir. Ancak çıkan dizinde değişiklikler yapmak, biçimini değiştirmek istiyorsanız yine dizinin üzerinde herhangi bir alanda sağ tık yaptığınızda açılan menüde “Dizin/tablo Düzenle” menüsüne tıklarsanız, ilk ekleme esnasında açılan menü açılacaktır. Burada istediğiniz değişiklikleri yaptıktan sonra dizin üzerinde sağ tıklayıp, “Dizin/Tablo Güncelle” dediğinizde yeni ayarlarınız güncellenir.
İçindekiler Dizinini Silmek ve Güncellemek
Bu dizini silmek için, dizin üzerinde herhangi bir yerde sağ tık yaptıktan sonra çıkan menüde “Dizin/Tablo Sil” seçeneğini tıklamanız yeterlidir. Başlıklar üzerinde yaptığınız değişikliklerin dizinde güncellemesi için, yine dizin üzerinde sağ tıkladığınızda çıkan menüden ?Dizin/Tablo Güncelle? seçeneğini tıklamanız yeterlidir.
Burada dizinin her türlü özelliğini değiştirebilirsiniz. Dizinin adını, elle yapılacak değişikliklere karşı olan koruma ayarlarını, başlıkların gösterim şeklini (başına sonuna harf, rakam eklenebilir), hangi başlık satırının ne kadar içeriden başlayacağını, hangi başlık düzeyine kadar dizinde göstermek istediğinizi ayarlayabilirsiniz. Hatta dizini sütunlara bölebilir, arka planı renklendirebilir ya da bir grafik koyabilirsiniz. Tabii bunların hepsini burada anlatacak yer yok, belki bir dahaki sefere diyelim.
Denemenizi öneririm, bir içindekiler dizini ile yapılabileceklerin neredeyse sınırı yok gibi.