Pardus ta Kmail kullanımı

Kmail nedir?

Kmail, KDE masaüstü ortamıyla birlikte gelen oldukça gelişmiş bir e-posta okuma ve gönderme programıdır. Tümleşik adres defteri, istenmeyen e-postaları temizleme, POP, IMAP gibi farklı posta kutularına destek, e-postalar arasında arama

gibi özellikleri ile Kmail, şimdiye kadar kullandığınız, bu sınıfta yer alan programlarla rekabet edebilecek düzeydedir.

POP3 (Post Office Protocol 3) e-posta almanın en kolay yoludur. POP3 bir terminal/sunucu protokolüdür ve gelen postanızı siz sunucuya bağlanıp alana kadar saklar. Siz, Kmail gibi popüler posta programları ile postanızı dilediğiniz zaman, dilediğiniz aralıklarla alabilirsiniz. SMTP (Send Mail Protocol) ise sunucuya uzaktan bağlanıp posta göndermenizi sağlayan bir protokoldür. Bu protokoller sayesinde İnternet tarayıcınızı kullanmadan rahatlıkla e-postalarınızı alıp gönderebilirsiniz.

kmail-ekran_goruntusu.png

Hesap oluşturma

Kmail uzak bir sunucuda yer alan birden fazla e-posta hesabınızı kontrol etmenizi sağlayan bir yapıdadır. Bir hesap oluşturma işlemini adım adım yapalım:

  • Kmail programını Programlar > İnternet > Kmail adresini izleyerek çalıştırın ve Ayarlar > Kmail Programını Yapılandır menüsüne tıklayın.
  • Öncelikle, Kimlikler sekmesine tıklayarak kimlik bilgisi ayarlarını yapalım. Sırasıyla adınızı, çalıştığınız kurumu, e-posta ve yanıt adreslerini girin.
  • Ardından Hesaplar sekmesine tıklayarak ?Alma ve Gönderme ? kısımlarındaki ayarları yapacağız.

Alma Ayarları

Alma kısmında, öncelikle hesap türünü belirleyelim. Genellikle POP ya da IMAP hesabı birçok kullanıcı için uygundur.

kmail-alma_ayarlari.png

Uygun hesap türünü seçtikten sonra, ?Tamam? düğmesine tıklayarak bir sonraki pencereye geçelim.

Yukarıda POP3 hesabı seçtik, kullanacağımız bu hesabın kullanıcı adı, parola ve uzak sunucu bilgilerini şimdi gireceğiz. POP3 servisinin port numarası 110?dur. Eğer Gmail hesabınızı kullanmak istiyorsanız port numarasını 995 olarak değiştirmelisiniz. Bu pencerede ayrıca, aralıklı posta kontrolünü etkinleştirebilir, denetleme aralığına istediğiniz bir süre belirleyerek, otomatik olarak e-postalarınızın kontrolünü sağlayabilirsiniz. Eğer POP3 hesabı kullanırken e-postaların sunucuda kalmasını isterseniz bu durumda, ?Alınan iletileri sunucuda bırak? seçeneğini tıklamak yeterlidir.

kmail-alma_ayarlari2.png

Aynı pencerede ?Diğer? sekmesine tıkladığınızda Şifreleme ve Kimlik Sınama Yöntemi kısımlarını ayarlayabilirsiniz. Bunun için, ?Sunucunun Neyi Desteklediğini Denetle? düğmesine tıklayarak uygun olanları belirleyebilirsiniz.

kmail-alma_ayarlari3.png

Gönderme Ayarları

Gönderme kısmında, gönderilecek e-postalar için SMTP ya da Sendmail kullanılabilir. Sendmail e-posta iletim yazılımı kullanan Linux sistemde her iki yöntem de geçerlidir. Giden e-postalarınız bir başka makineden ya da doğrudan Linux üzerinden gönderilebilir. SMTP seçecekseniz, servis sağlayıcısının hangi SMTP bağlantısına sahip olduğunu bilmeniz gerekir. Tüm internet servis sağlayıcıları bu SMTP hesabını belirlemiştir.

kmail-gonderme_ayarlari.png

Aktarım metodunu seçtikten sonra ?Tamam? düğmesine tıklayarak bir sonraki adıma geçelim.

Üstte SMTP iletimi seçtik, buna uygun olarak gelen ekranda, isim, uzak sunucu ve port numarası gibi bilgileri girdikten sonra, ?Sunucu kimlik denetimi istiyor ? kısmını tıklayarak, giriş ve parolamızı resimde görüldüğü gibi yazıyoruz. Gmail hesabı kullanmak için SMTP port numarasını 587 olarak yazmalısınız. Eğer giden e-postalarınız başka bir makineden gönderilecekse, ?Sunucuya farklı bir makine ismini gönder ? seçeneğini kullanabiliriz.

kmail-gonderme_ayarlari2.png

Aynı pencerede ?Güvenlik ? sekmesine tıklayarak, Alma sekmesinde olduğu gibi ?Şifreleme ? ve ?Kimlik Sınama Yöntemi ? kısımlarını ayarlayalım. ?Sunucunun Neyi Desteklediğini Denetle ? düğmesine tıklayarak ayarları belirleyelim ve ?Tamam ? düğmesine tıklayarak ayarlarımızı kaydedelim.

kmail-gonderme_ayarlari3.png

Diğer Yapılandırma Seçenekleri

  • Görünüm: E-postaları okurken kullanılacak yazı tipi, renk ve adres defteri gibi ayarlar buradan yapılır.
  • Düzenleyici: E-posta gönderme sırasında kullanılan metin düzenleyicinin tüm ayarlarının yapıldığı yerdir.
  • Güvenlik: Bu bölümde Kmail?in harici bir şifreleme yazılımı kullanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Çeşitli: Diğer ayarlar bu kısımda yapılır.

Kmail ayarlarını tamamladıktan sonra, İletileri Al (ana Kmail penceresinde soldan dördüncü simge) simgesine tıklayın. Yapılan ayarlara uygun olarak tüm e-postalarınız alınacaktır.

Aşağıdaki pencerede, Kmail ile postalar okunuyor. Gördüğünüz gibi Yerel Klasörler altında ?listeler? adında bir alt dizin açılmış ve gelen e-postaların uygun bir filtreleme yardımıyla bu dizinlere gönderilmesi sağlanmış.

E-posta Filtreleme

Şimdi de yukarıdaki resimde olduğu gibi e-postalarımızı nasıl filtreleyip, istediğimiz dizinlere yönlendirebileceğimize bakalım. Ana Kmail penceresinde Araçlar > Filtreleri Yapılandır seçeneğine tıklıyoruz. Gelen ekranda sol alttaki ?Yeni? düğmesine tıkladıktan sonra ?Yeniden Adlandır? butonuna basarak resimde görüldüğü gibi filtremize bir isim veriyoruz:

kmail-filtre1.png

Ardından filtremiz için bir kural belirlememiz gerekiyor. E-postanın kimden geldiğinden tutun da, konusunda hangi kelimeleri içerdiğine varıncaya kadar bir çok durumla ilgili kural belirleyebiliriz. Altta görüldüğü gibi pardus-kullanicilari e-posta listesi için bir filtre belirleyelim. Bunun için ?Subject? i seçiyoruz ve ?içerir? kısmından sonraki bölüme pardus-kullanicilari yazıyoruz.

kmail-filtre2.png

Ardından filtrelediğimiz e-postalar için uygulayacağımız filtre eylemlerini belirliyoruz. Bu e-postaları silebiliriz, başka bir e-posta adresine yönlendirebiliriz, dilersek belirlediğimiz dizin içine taşınmasını sağlayabiliriz. Hatta bu e-posta için istediğimiz bir sesin çalmasını bile ayarlayabiliriz. Bunun gibi daha bir çok seçenek mevcut. Biz altta görüldüğü gibi pardus-kullanicilari e-posta grubundan gelen e-postaların ?pardus-kullanicilari? isimli dizine taşınmasını ayarlayalım:

kmail-filtre3.png

Gördüğünüz gibi Kmail, birçok üst düzey özelliği ile benzerlerine fark atan bir program. Kullanıcı isteklerine tam olarak cevap verilebilecek şekilde geliştirilmiş Kmail, e-posta okuma ve gönderme ile ilgili tüm işlemlerinizi zahmetsizce yapabilir.

Pardus dersleri, kaynak : www.ozgurlukicin.org

Bana Ders Anlat © 2008-2022