Last FM nedir?

Hiç düşündünüz mü, İnternet’in günümüzde bu kadar çok tutulmuş olmasının ve gerekli görülmesinin nedeni nedir? Bu sorunun bence iki cevabı var: Birincisi, insan hayatını kolaylaştırıcı etkisi; ikincisi ise insanın ihtiyacı olan paylaşımı sağlaması! Bugün birçok kaliteli paylaşım siteleriyle karşılaşıyoruz. İnternet artık her türlü paylaşımın merkezi haline geldi. Aklınıza her ne konu geliyorsa, onun paylaşımını çoğunlukla İnternet’te görebiliyoruz. İletişim olsun, alışveriş imkanları olsun, arkadaşlıklar olsun.

Bir de bu paylaşım konularının çeşitli türleriyle karşılaşıyoruz. İnsanlar artık öyle fikirler üretiyorlar ki, ?Kullanıcıların gönderdiği resimlerle hiç vazgeçemeyeceği bir oyun sitesi tasarlayalım? gibi fikirlerle devasa sosyal siteler ortaya çıkartıyorlar. Bu sosyal ağ sitelerinden biri de http://www.lastfm.com.tr (Sitenin asıl adresi http://last.fm; bu da demek oluyor ki site, evrensel bir site).

Yazılım incelemesi beklerken site incelemesiyle mi karşılaştınız? İşin doğrusu, last.fm player, bu sitenin bir yazılımı. Fakat yazılımı anlayabilmeniz için önce sitenin ne işe yaradığını, amacının ne olduğunu bilmek gerekir. Eğer last.fm bugün benzer proje olan Audioscrobbler’den destek alıyor ve on binlerce üyeye sahipse, sitenin kullanıcısı için güzel bir amacı da var demektir.

Last.fm Nedir?

Bir müzik önerme sistemi olan last.fm’i ilk olarak İnternet üzerinden yasal bir radyo hizmeti olarak düşünün. Fakat diğer radyo hizmetlerinden farklı olarak, şarkı aralarında reklam olmuyor, geveze radyo sunucularını da dinlemek zorunda kalmıyorsunuz. İstasyonunuzu sanatçı ismi ya da etiketine göre seçebiliyorsunuz. Ayrıca, dinlediğiniz parçalar kullanıcı profilinize yansıtılıyor ve en çok neler dinlediğinize göre analiz ediliyor. Daha sonra, dinlediğiniz şarkılara ya da tarzınıza göre diğer last.fm üyeleriyle tanışabiliyor, onları arkadaş listenize ekleyebiliyor; arkadaşlarınızın kişisel sayfalarına yorumlar yazabiliyor ya da onların sizin sayfanıza ve günlüğünüze bir şeyler yazmasını sağlayabiliyorsunuz. Eğer İnternet siteniz varsa, last.fm listelerini sitenize ekleyebiliyorsunuz. Bu listeler (cici deniyor) sayesinde sitenize girenler, sizin en son dinlediklerinizi, dinleme listenizi görebiliyor ya da sizin çoğunlukla dinlediğiniz şarkılardan oluşan radyo istasyonunuzu dinleyebiliyorlar.

lastfm-ekran-goruntusu

Bence Last.fm’in bu özelliklerinin yanında en çok ilgi çekeni, müzik hazinenizin gelişmesi. Müzik çevrelerinde bolca ?Şu şarkıyı biliyor musun?? ?Bu grubu gördün mü?? gibi diyaloglar geçer. Bunların hepsini takip etmek gerçekten de zordur.Ama bilmiyor olmak ayıp değil, öğrenirsiniz sorun değil. Bu durumda yardımımıza ilk koşan last.fm player! Sanatçı ismi ya da etiket girin ve dinlemeye (öğrenmeye) başlayın 🙂

Last.fm’e Üyelik

Merak etmeyin, herhangi bir foruma ya da siteye üye olur gibi kolayca üye olacaksınız. Ama dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Last.fm’e ilk girdiğinizde site hakkında birkaç bilgi öğreneceksiniz. ?Kaydolun? bağlantısına tıkladıktan sonra üye olun ve hesabınıza girin. Kullanıcı ayarlarına girince aşağıdakilere dikkat edin:

  • Hesap sekmesinden saat dilimi ve ülkeyi mutlaka doğru olarak ayarlayın! Şarkıları skroplarken saat farkı nedeniyle dinlediğiniz şarkıların üye hesabınızda görünmemesi gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Bir parçanın skroplanması, dinlediğiniz parçanın, Last.fm’e gönderilerek müzik profilinize eklenmesi demektir.
  • Diğer kişisel bilgilerinizi ve tercihlerinizi doğru olarak girmeye özen gösterin. Bu hem arkadaşlarınızı ararken size kolaylık sağlayacak, hem de tercihlerinize göre size hizmet eden bu siteye kolaylık sağlayacaksınız.

Evet, üyeliğiniz ve ayarlarınız bu kadar 🙂 Şimdi sıra geldi last.fm player’i tanıtmaya.

lastfm_kayit

Last.fm Player Ne İşe Yarar?

Programı depomuzdan çekip kurun. Çalıştırdığınızda ilk olarak sizden last.fm üyelik bilgileriniz istenecek. Bu bilgileri girdikten sonra bir karşılama mesajı göreceksiniz ve sizden sanatçı ya da etiket ismi girmenizi isteyecek.

Bu bilgileri girdiğiniz zaman program isteğinize göre bir radyo istasyonu açıyor ve istasyonda çalan şarkıları dinlemeye başlıyorsunuz, baştan sona kadar! İyi de böyle bir şey nasıl yasal olabiliyor? Bir radyo nasıl yasal bir şeyse öyle yasal oluyor. Normal radyolarda olduğu gibi şarkıları seçemiyorsunuz; ama beğenmediğiniz bir şarkı çaldığında da değiştirme hakkınız var.

Programın menüsünü bir gözden geçirelim:

My Profile(Profilim): Last.fm hesap bilgilerinizi burada görebileceksiniz. Profil resminiz, istasyonlarınız, son çaldıklarınız, sevdikleriniz, engelledikleriniz, etiketleriniz ve dahası..

Share(Paylaş): Dinlediğiniz şarkıları last.fm arkadaş listenizdeki arkadaşlara tavsiye edebilirsiniz.

lastfm-playerTag(Etiket): Dinlediğiniz şarkıları etiketleyebilirsiniz. Mesela Dream Theater’in Home şarkısına ?bomba şarkı? diye bir etiket çok güzel olur 😛

Playlist(Şarkı Listesi): O anda dinlediğiniz parçayı last.fm’deki şarkı listelerinize tek bir tıklamayla eklemenize olanak sağlar.

Love(Sevdim): Şarkı hoşunuza gittiyse buna mutlaka tıklayın. Şarkı sevdiğiniz şarkılar listesinde görünmeye başlayacak ve ?arşiv?dan ?sevilen parçalar?ı seçerseniz, ?sevdim? diye işaretlediğiniz parçalar gözüküyor. Ayrıca radyo da çalarken bu parçaları ya da buna benzer parçaları daha çok tercih ediyor.

Ban(Engelle): Şarkıyı beğenmediyseniz engelleyin ki bir daha o ve benzeri şarkılar çalmasın.

Stop(Dur): Buna tıkladığınızda şarkıyı değil, istasyonu durdurmuş oluyorsunuz.

Skip(Geç): Ama buna tıkladığınızda istasyonu değil, şarkıyı geçmiş oluyorsunuz.

Last.fm player’da bir istasyon açtıktan sonra çalan şarkı hakkında bilgi edinebiliyorsunuz: Şarkı, albüm ve grup ismi; etiketler, benzer sanatçılar ve şarkıyı en çok dinleyen last.fm üyeleri.

Last.fm player Bunlardan mı İbaret?

lastfm-player2Değil. Sitemize ve profilimize geri dönelim. Arkadaş aramak, onları arkadaş listenize eklemek ya da davet etmek için sitenin üst tarafında yer alan ?Toluluk? sekmesindeki ?Kullanıcılar? bölümünü kullanın. Teklifinizi kabul eden arkadaşlar Last.fm Player’da görünecekler. Daha sonra, Last.fm Player’dan şarkı önerisinde bulunmak istediğinizde arkadaş listenizi kullanabilirsiniz. Bu arada sitede arkadaş gruplarına katılabilir, siz de grup kurabilirsiniz.

Dinlediğiniz parça bilgileri sizin üye hesabınıza kaydediliyor demiştim. Herhangi bir last.fm üyesinin sayfasına girdiğinizde yan tarafta sizinle müzik zevki bakımından uyumunuzu ölçen bir istatistik göreceksiniz. Kafa denginizi bulmak için çok yararlı. Fakat last.fm, diğer taraftan komşularınızı da belirleyebiliyor. Yani sizin yerinize müzik zevkinizin çok iyi olduğu arkadaşları buluyor. Profilim başlığında yer alan Komşularım seçeneğinden en çok 50 komşunuzun üye isimlerini liste halinde görebilirsiniz.

Peki Başka?

Eğer last.fm müzik profilinize Amarok’tan da parça bilgisi gönderilmesini istiyorsanız bu bağlantıyı kullanarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Son olarak bir noktaya değinmeden geçmeyelim. Eskiden bütün bölümleri ücretsiz olmasına rağmen artık bazı özelliklerinden sadece ücretli üyeler faydalanabiliyor. Örneğin sınırsız radyo dinleyebilmek, sitede reklamsız bir şekilde dolaşabilmek, profilinize en son bakan kişileri görebilmek ve özel bir siyah ikon ile ayrıcalıklı olduğunuzu gösterebilmek bu özelliklerden bazıları. Tüm bu özelliklere ayda ?3 ücret ödeyerek ulaşabilirsiniz.

Hala ne duruyorsunuz? Pardus ekibi olarak last.fm’de sizi bekliyoruz. Hemen yardım sayfasına gidin ve daha fazla bilgi edinin. Dinlediğinize şarkıları skroplamaya başlayın!

 

Pardus dersleri, kaynak www.ozgurlukicin.com

Bana Ders Anlat © 2008-2022