Pardus ta kablosuz ağ ayarları

Kablosuz Ağlara Bağlanın: Özellikle dizüstü bilgisayarlara Centrino platformu ile standart olarak gelen kablosuz internet teknolojisi gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Modem fiyatlarının giderek düşmesiyle hemen hemen hepimiz bu kablosuz nimetten faydalanmaya başladık.

Kablosuz yayın kör yayın olarak tabir edildiği için, bu kör yayını sadece sizin bilgisayarınızın yorumlayabilmesini sağlamak üzere birden fazla şifreleme yöntemi bulunmaktadır. Bu yazıda ağ yöneticisini kullanarak şifreli bir kablosuz ağa nasıl bağlanabileceğmizi ve bu bağlantı ile ilgili ayarları nasıl gerçekleştirebileceğmizi öğreneceğiz.

Adım Bir: Ağ yöneticisini çalıştırmak

Pardus ‘u ilk çalıştırdığınızda Kaptan ayarları ile oynamadıysanız, ağ yöneticisi zaten sistem çekmecenizde çalışıyor demektir. Yönetici sistem çekmenize bir bilgisayar simgesi ile yerleşecektir. Bu simgeye sağ tıklayıp “Bağlantıları düzenle” seçeneğiniyle seçecek olursanız ağ yöneticisi karşınıza gelecektir

network-manager-ana_ekran-1.png

Bu pencere daha önce herhangi bir bağlantı oluşturmadıysanız resimde olduğu gibi boş görünecektir.

İkinci Adım: Bir bağlantı oluşturmak

Vakit kaybetmeden “yeni bağlantı oluştur” düğmesine basıyor ve bağlantımızı oluşturmaya başlıyoruz.

Karşımıza gelen ilk pencerede hangi tür bağlantı oluşturmak istediğimizi seçmeliyiz.

ia-Yeni_baglanti_olustur-2.png

Burada bir faks-modem ya da ethernet bağlantısı da oluşturabilirsiniz. Biz kablosuz ağlar altında yer alan donanımımızı seçiyor ve “oluştur” diyerek devam ediyoruz.

ia-Yeni_baglanti_olustur-3.png

Açılan pencerede yeni bağlantımızı oluşturmak için gereken tüm ayarları bir arada görüyoruz. İlk olarak bağlantınıza bir isim verebilirsiniz. Örneğin, Ev Ağı ya da Okul gibi. Eğer birden fazla bağlantı eklemeyi planlıyorsanız, böyle açıklayıcı bir bağlantı başlığı girmek karışıklığı engelleyecektir

ia-Yeni_baglanti_olustur-4.png

Bu pencerede bağlantımıza isim verdikten sonra atmamız gereken ilk adım kablosuz vericinin adını yani ESS ID ‘sini girmemiz. Bu adı biliyorsanız kendiniz de girebilirsiniz. Eğer çevrenizde hangi ağların olduğunu merak ediyor ya da bağlanacağınız ağın ESS ID ‘sini bilmiyorsanız “Tara” tuşuna basarak kapsama alanınızda bulunan ağ sinyallerinin listesini, bu sinyallerin ne kadar güçlü olduklarını ve bu ağların şifre gerektirip gerektirmediğini görebilirsiniz.

ia-Yeni_baglanti_olustur-5.png

Şifreli bir ağa bağlanmak isterseniz ESS ID seçiminden sonra Kimlik Doğrulama ekranına geliyor sıra. Burada Wep, Wep ASCII, Wpa, Peap modlarından istediğiniz şifreleme türünü seçebilir, seçiminizi yaptıktan sonra şifrenizi girebilirsiniz.

ia-Yeni_baglanti_olustur-6.png

Üçüncü Adım: Diğer ayarlar

Modemden sabit bir ip numarası almak ya da İsim Sunucuları üzerinde değişiklik yapmak istiyorsanız bu değişiklikleri de bu pencere üzerinde gerçekleştirmeniz olası.

Modeminizin (DHCP) size otomatik olarak bir ip numarası vermesini istemiyorsanız , ağ ayarları kısmını kendiniz girmelisiniz. Bunu, “Elle ayarla” seçeneğini aktif hale getirip “adres” kısmına istediğiniz ip adresini, “ağ geçidi” kısmınaysa modeminizin adresini girerek yapmanız mümkündür. “Ağ maskesi” kısmıysa -özellikle değiştirmediyseniz- herhangi bir ayara ihtiyaç duymadan otomatik olarak görüntülenecektir.

ia-ag_baglantisi_olustur-7.png

İsim sunucuları ile ilgili ayarlar pencerenin en altında yer almaktadır. Eğer bir sorun yaşamıyorsanız ayarın “Öntanımlı” olarak kalmasını tavsiye ederim. “Öntanımlı” olarak gelen isim (DNS) sunucusu ülkemizin en hızlı sunucularından biridir.

ia-ag_baglantisi_olustur-8.png

Dördüncü Adım: Bağlantıyı sağlamak

Tüm ayarlarınızı girdikten sonra “uygula” tuşuna basarak ağ yöneticisinin ana ekranına dönebilirsiniz. Eklemiş olduğunuz bağlantıyı seçerek ağa bağlanabilirsiniz. Bu işlemin ardından aldığınız ip adresi ağ yöneticisinin ana penceresinde belirecek ve sistem çekmecesinde yer alan simge değişecektir

ia-ag_baglantisi-9.png

Tebrikler… Böylece bir kablosuz ağa başarı ile bağlandınız.

Adımlamaktan Koşmaya:

Parola korumasına ihtiyaç gereksinim duyuyorsanız, şifreleme tekniklerinin (Wep, Wpa gibi) zayıf ve güçlü yanlarını araştırarak hangisinin size uygun olduğunu saptamanız ileride yaşayabileceğiniz bir güvenlik açığından sizi koruyacaktır.

Ayrıca özellikle bir port açıkken çalışabilen bir program kullanıyorsanız ( p2p araçları gibi) sabit bir adres almanız avantajınıza olacaktır.

Denemekten ve tekrar denemekten kaçınmayın…

Bol Pardus’lu günler…

pardus dersleri, kaynak : htpp://www.ozgurlukicin.com

Bana Ders Anlat © 2008-2022