Pardusta müzik dinleme, Amarok Müzik player

Sevgili Dostum Murat… Şu anda bu mektubu sana Pardus’tan yazıyorum. İlk açılışta karşılaştığın arayüze 10 dakika içerisinde alışabiliyorsun. Kullanımı çok rahat ve kolay. Programlar arasında gezinirken Amarok denen bir müzik çalıcı ile karşılaştım.

Buna Menü -> Programlar -> Çoklu Ortam -> Amarok yolunu takip ederek ulaşabilirsin. Bununla yapamayacağın şey yok.

  • Dinlediğin müziklerin şarkı sözlerine anında erişebiliyorsun,
  • Sanatçı/Başlık bilgilerini düzenleyebiliyorsun,
  • Sanatçı hakkındaki tüm bilgileri anında ve istediğin dilde hemen önüne getiriyor.
  • Adını bile bilmediğin bir parçanın tüm bilgilerini parçanın ?akustik parmak izini? çıkartarak milyonlarca şarkı içinde buluyor ve önüne getiriyor.
  • Albüm koleksiyonu oluşturup ?en beğenilen sanatçı?, ?en beğenilen albüm? gibi istatistikleri dinledikçe oluşturabiliyorsun,
  • Last.fm desteği sayesinde dinlediğin parçanın bilgilerini last.fm adresine gönderip istatistik tutmasını ve web sitesinde görünmesini sağlayabiliyorsun.
  • Yine last.fm’de senin hakkında tutulan istatistiklere dayanılarak zevkine göre radyo dinleyebiliyorsun.
  • Ve bunların hepsi aynı pencere içerisinde seni ve makineni yormadan yapılıyor!


Amarok, Windows Media Player gibi reklam göstermez sana veya Windows mağazasından satın alacağın parçaların içine DRM (Dijital Hak Yönetimi) parçacıkları sıkıştırmaz. İçerisinde DRM hedesi olmadığı için de istediğin portatif/usb müzik çalıcısına parça aktarabilirsin. Amarok ile bütünleşik olarak gelen Magnatune müzik mağazasından satın aldığın parçalarda da aynı mantık geçerlidir. Satın aldığın müzik dosyalarının istediğin kadar kopyasını çıkarmana izin verir Magnatune.

Özgür yazılım dünyasının online müzik mağazaları bile farklıdır, bu mağazada harcadığın her 100 liranın 50’si doğrudan müzisyenlerin (plak şirketine değil!) cebine girerken, 10 lirası ise Amarok’un daha da geliştirilmesine harcanır. Güzel değil mi?

Sana gönderdiğim resimlerden Amarok’un ilk ekranını görebilirsin. Açıldığında hemencecik sistem çekmecesine yerleşir ve arkaplanda parça çalarken seni rahatsız etmez.

Üstelik ilk açtığında sana müzik dosyalarının nerede olduğunu soracak kadar da akıllıdır kendisi. Müziklerin tag bilgilerine göre bir veritabanı oluşturacak ve dinlediğin parçalara göre istatistik tutacaktır. İlerde ?En Yeni Albümler? , ?En Çok Dinlenilen Parçalar? gibi seçenekler görebileceksin. Sanmıyorum ki bu kadarı bile Windows ortamının takoz gibi olan WinAMP veya Windows Media Player uygulamalarında da olsun :)…

Koleksiyonunu oluşturduktan sonra yan çubuktaki koleksiyon sekmesinden sahip olduğun parçaların/sanatçıların bir listesini görebilirsin. Bunları ?Sanatçı, Albüm, Parça? şeklinde alt alta sıralar.

İstersen hepsini sağ tıklayıp parça listesine sürükleyip dinleyebilirsin. Çalmaya başlayınca ?Ben şu parçayı çalıyorum, kutu içerisinde yazıyor? diyerek seni bilgilendirir. Bu parçayı şu kadar seviyormuşsun, bak şurada yazıyor? diyerek gösterir

?Windows katili? uygulama

Sana burada Amarok’un neden ?Windows katili? bir uygulama olduğunu bir parça olsun anlamanı sağlayacak birkaç özelliğinden bahsedeyim. MusicBrainz’i hiç duydun mu?

Biliyorsun, Windows ortamında albüm bilgileri CDDB denilen bir veritabanından çekilir. CDDB veritabanı artık çok kirlenmiş, aynı albüme dair onlarca farklı çelişkili bilgiyi içeren, çok sayıda dizgi ve bilgi hatasını barındıran, kullanıcıya tercih hakkı vermeyen bir yapılanma…

Biz özgür yazılımcılar her zaman olduğu gibi burada da ?koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi? demedik elbette! Oturduk ve yine daha iyisini yazdık! Creative Commons ve GPL sözleşmeleriyle özgür yapısı koruma altına alınan ve binlerce gönüllü tarafından içeriği sürekli denetlenen MusicBrainz, 290 bin şarkıcı/grup, 460 bin albüm ve 5,5 milyon parçanın bilgisini içeriyor.

Sadece bu kadar mı? Değil elbette… Veri tabanındaki tüm şarkıların ses dalgası değişimlerinden birer ?akustik parmak izi?ni çıkaran MusicBrainz, adını bilmediğiniz bir parçanın albüm, çıkış yılı, hangi müzik tarzına ait olduğu gibi çok sayıda bilgiyi önüne getirir! Bunun çalışma mantığı, ses dalgalarının belli bir şemasını çıkararak MusicBrainz veritabanından onunla eşleşen bilgileri almaktır. Eğer bu bilgileri bilmiyorsan ?MusicBrainz Kullanarak Etiketi Doldur? butonu ile otomatik olarak doldurabilirsin. Ayrıca o penceredeki özet sekmesinden daha çok bilgiye erişebilir ve Amazon.com’dan o albüme ait kapağı alabilirsin.

İstersen bu kapak alma işini parçayı çalarken sol çubuktaki içerik sekmesindeki albüm kapağına tıklayarak yapabilirsin. Bu işi otomatik yapmak istiyorsan Araçlar -> Kapak Yöneticisi menüsünü takip ederek olmayan kapakları bir çırpıda indirebilirsin.

Last.FM desteği

Araçlar -> Çalma Modu menüsünde parçaların nasıl çalınacağını belirtebilirsin. ?Yok kardeşim rastgele çalmasın, ben sıra yaptım? diyorsan Rastgele menüsünden kapalı hale getirebilir, ?Hayır sırası onemli değil, hepsini beğeniyorum zaten? diyorsan da bunu etkinleştirebilirsin. Tekrarlama modunu da aynı şekilde ayarlayabilirsin.

Tabiki Amarok içindeki Last.fm desteğini unutmamak gerekir. ?O nedir?? diye sorabilirsin, hemen açıklayayım.

Last.fm dinlediğin parçaların tag bilgilerini gönderip web sitesinde istatistik tutan, bu istatistikleri diğer insanlarla karşılaştırıp ortak zevkleri paylaştığınız insanları görebileceğin, yine bu istatistiklere dayanarak kendine ait radyonu dinleyebileceğin bir ortamdır.

Seninle aynı parçaları dinleyen kişileri sayfanın sağ alt köşesinde gösterebilir, o kişinin sayfasını ziyaret ettiğinde seninle ne kadar ortak zevkinin yüzdesini gösteren bir ölçme aletine dahi sahiptir, adı ?taste-o-meter? :)…

Aynı zamanda o parçaların/albümlerin/sanatçıların bilgilerini kendi içerisinde barındırıyor. Tüm bu anlattıklarımı canlı olarak görmek istersen last.fm hesabımı ziyaret edebilirsin; http://www.last.fm/user/ErenTurkay/ .

Amarok ile bunu kullanabilmen için web sayfasına üye olman gerekiyor. http://www.last.fm/join adresinden kayıt olduktan ve ufak bir ayar yaptıktan sonra bu müthiş özelliği kullanabilir hale geleceksin. Ayarlar -> Amarok Programını Yapılandır -> Last.Fm yolu ile kaydolduğun kullanıcı adı ve şifreni oraya girmen yeterli. Tabiki ?Çaldığım şarkıları göndererek profilimi geliştir? seçeneğini işaretlemeyi unutma 😉

Artık çaldığın parçaların tag bilgileri last.fm adresine gönderilecek ve istatistikleri tutulacak. Ayrıca Last.fm radyosunu dinleyebileceksin. Last.fm radyosu belirli bir sunucusu olan bir radyo değildir. Dinlediğin parçaların kategorilerinin istatistiğine göre sana beğendiğin parçaları çalar.

Sol çubuktaki ?Parça Listesi? menüsünden ?Last.fm Müzik Yayını? seçeneğindeki dilediğin bir türü parça listesine sürükleyerek radyoyu dinleyebilirsin. Eğer gelen parçayı sevmediysen yine yan çubuktaki ?İçerik? menüsünden ?Atla? butonuna tıklayıp değiştirebilirsin. Sınırsız bağlantım olduğu için çok şanslıyım, sanırım kotalı kullanıyorsun bu seçeneği kota dolayısı ile sık kullanacağını zannetmiyorum 🙁

Sol çubuktaki ?Dosyalar? menüsünden sabit diskinde gezinebilirsin. Genellikle koleksiyon oluşturmayı sevmeyen, müzik klasöründeki parçaları tek tek görüp dinlemek isteyenler tercih ediyor bunu. Ayrıca bunu kullanırken ?Arama Panelini Göster? butonu ile dosyalar arasında arama yapabilirsin. Büyük müzik arşivlerinde gayet yarayışlı oluyor.

 Parçalar arasında geçiş yaparken direkt olarak geçmeme gibi bir seçeneğe de sahipsin. Parçayı böler gibi geçmek yerine yeni parçaya geçerken sesi yavaş yavaş azaltarak ve başlarken yükselterek kulak zevkine uygun bir şekilde geçiş yapabiliyor. Bunu; Araçlar -> Amarok Programını Yapılandır -> Çalma sekmesinden ?Yumuşak Geçiş? seçeneğini etkin hale getirip kullanabilirsin. ?Her zaman?, ?Sadece Otomatik Parça Değişiminde? ve ?Sadece Elle Parça Değişiminde? gibi seçenekleri de görebilirsin. Ben ?Her Zaman? seçeneğini kullanmanı öneririm. Ayrıca yumuşak geçiş aralığını milisaniye cinsinden belirleyebilirsin.

Hemen sol taraftaki ?Bilgi Ekranı? sekmesinde isteğine uygun ayarlamalar yapabilirsin. Hatırladın mı, parçayı çaldığında, durduğunda, sesi yükseltip alçalttığında bu bilgi ekranından sana bilgi veriyordu. Öntanımlı olarak ekranın orta kısmında görünür, eğer rahatsız ediyorsa bunun, ekranın herhangi bir yerinde çıkmasını sağlayabilirsin. Sadece bilgi ekranını sürükle ve bırak 🙂

Benim görebildiklerim bu kadar. En kısa zamanda mektubuma cevap bekliyorum. Kendine iyi bak.

Pardus dersleri, Kaynak : http://www.ozgurlukicin.com

Bana Ders Anlat © 2008-2022