Pek çok yazıcı firması, cihazla birlikte yalnızca Windows sürücüsünün CD’sini dağıtmaktadır, ancak bu Pardus kullanıcıları için sorun değildir. Pardus CD’si aynı zamanda onlarca çeşit yazıcı markasının, onlarca çeşit modelinin sürücü paketlerini de içinde barındırmaktadır. Evet yanlış duymadınız! Pardus kurulumu ile birlikte sisteminize kopyalanan bu paketler, kuruluma hazır bir biçimde sabit diskinizde beklemektedirler. Pardus CD’si içinde yer almayan az sayıda marka/modelin yazıcı sürücüleri ise indirilmeye hazır biçimde paket depolarında yer almaktadır. Gerekirse Paket Yöneticisi aracılığıyla bu paketler kolaylıkla indirebilirsiniz.
Bu yazıda, yerel bir USB yazıcının adım adım nasıl nasıl tanıtıldığını gösterecek ve cihazınızın varsa tarayıcı özelliğini nasıl kullanacağınıza değineceğiz.
Yerel Bir USB Yazıcının Tanıtılması
Pardus 2009 sistemini kullanıyorsanız, önce yazıcınızı kapalı durumdayken, bilgisayarınıza USB girişinden bağlayın. Daha sonra yazıcınızı açın. Sistem çekmecesinde ki yazıcınızın takıldığını bildiren mesaj sonrasında, yazıcı programcığı ile sisteme eklenecek ve kullanmaya başlayacaksınız.
Veya yazıcınız elle tanıtmak istediniz. O zaman Sistem Ayarları > Yazıcı yapılandırma > New Printer > New Network Printer yolunu takip edin. Yazıcı Ekleme Sihirbazı yardımıyla, yazıcınızın marka, modeli, bağlantı noktası gibi bir kaç bilgiyi tanımlayarak cihazınızı kolayca kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
- Pardus 2008 için: Pardus > Tasma > Çevre Birimleri > Yazıcılar > Ekle > Yazıcı/Sınıf Ekle yolunu izleyiniz.
Yazıcı Ekleme Sihirbazı sizi karşılayacaktır. Bağlandığınız Yerel Yazıcınızın (paralel, seri USB) seçeneğini işaretleyiniz, ardından Forward tuşuna basıp devam ediniz. Burada yer alan diğer seçenekler, bir başka bilgisayara bağlı bir yazıcının kullanılması ile ilgilidir.
Bu aşamada Pardus CD’si ile birlikte, sürücüleri siteminize kopyalanan yazıcıların isimleri karşınıza gelecektir. Önce listeden yazıcınızın markasına seçin ve Forward tuşuna basın.
Şimdi sol bölümden Yazıcınızın modelini, sonra sağ bölümden yazıcınızın sürücüsünü tıklayınız ve Forward tuşuna basın.
Yazıcınızın tam adı listede bulunmayabilir, örneğin tanıtacağımız yazıcının Epson Stylus DX3850 olduğunu farz edelim. Listeye baktığımızda DX3850 yoktur, DX3800 vardır. Ancak burada 3800 demek; “3800 ve serisi olan modeller” anlamına gelmektedir yani 3850 modelini de kapsamaktadır. Bu durum diğer tüm markalar için de geçerlidir. HP yazıcılar için iki adet sürücü bulunan modeller vardır. Bunlardan hpjips olarak adlandırılan sürücüler ancak yazıcınızın desteklemesi durumunda kurulurlar. Eğer yazıcınızın desteklediğinden emin değilseniz bu sürücüyü seçmeyin.
Eğer listede yazıcınızın modeli yok ise üzülmeyin. Yazıcınız için gerekli sürücü paketleri muhtemelen PiSi’lenmiş durumda Paket Yöneticisi aracılığıyla indirmenizi bekliyordur. Bu noktada öncelikle Pardus-Wiki ‘nin Donanım bölümüne bakmanızı tavsiye ederim. Orada, çeşitli marka yazıcıların kurulumları, varsa ihtiyaç duydukları sürücü paketleri konusunda kılavuzlar hazırlanmıştır.
Bu aşamadan sonra yazıcınızla ilgili bilgileri girmeniz kalıyor.
Sihirbazın son aşamasına geldik. Burada, resimdeki “Printer Name” bölümüne, boşluk bırakmadan bir isim girmeniz gerekmektedir, örneğin yazıcınızın markasını yazabilirsiniz. “Location” ve “Açıklama” bölümlerini de doldurabilir isterseniz boş bırakıp devam edebilirsiniz. Tamam tuşuna basıp kurulumu tamamlayınız.
Hepsi bu kadar, yazıcınız kullanıma hazır! İsterseniz bir Open Office belgesi açıp yazdırmayı deneyebilirsiniz.
Ağ Yazıcısının Tanıtılması
Pardus 2009 sistemini kullanıyorsanız, başka bir Pardus’a bağlı, tanıtılmış ve paylaşıma açılmış yazıcınız sisteme otomatik eklenecek ve yazıcınızı kullanmaya başlayacaksınız.
Yazıcının otomatik eklenmemiş veya yazıcınızı elle tanıtmak istediniz. Yine Sistem Ayarları > Yazıcı yapılandırma > New Printer > New Network Printer yolunu takip edin. İsterseniz örnek olarak CUPS yazıcısı ve IPP protokolü ile paylaşılmış bir yazıcıyı adım adım ekleyelim. Solda bulunan Select Connecions bölümünden Internet Printing Protocol (IPP) seçelim ve sağ tarafa paylaşılan yazıcımızın IP adresini yazalım. “Find Queue” tuşuna basalım.
IPP Browser bize sunucu bilgisayar üzerinde bulunan yazıcıları listeleyecek. Eklemek istediğimiz yazıcıyı seçelim “Ok” tuluna basalım.
Yazıcı ekleme penceremizde IPP yazıcımızın URL adresini eklenmiş göreceğiz. “Forward” tuşu basalım ve devam edelim.
Bu aşamadan sonra Yerel yazıcıda olduğu gibi listeden yazıcınızın markasına, modelini, sürücüsünü seçmek ve yazıcınızla ilgili bilgileri girmeniz kalıyor.
Tarayıcım Ne Olacak?
Pardus CD’si ile birlikte sisteme kurulan SANE isimli sürücü paketi, pek çok tarayıcının ya da tarayıcı özelliği olan yazıcıların tarayıcı özelliğinin hiçbir ek işlem yapılmadan kullanılabilmesini sağlamaktadır. Tarama işlemi için, bize kılavuzluk eden program ise Skanlite’dır. Pardus ile birlikte kurulu gelen bu program, Uygulama başlatıcı > Uygulamalar > Grafik Programlar > Resim Tarayıcısı (Skanlite) yolu üzerinde yer almaktadır. Yada kısa yoldan Alt + F2 ile açılana pencereye “Skanlite” veya “Tarayıcı” kelimelerinden birini yazın.
Cihazınız açık iken Skalite’ı çalıştırdığınızda, alttakine benzer bir iletişim kutusu karşınıza gelecektir.
Listede, tarayıcınızın adının geçtiği satıra tıklayıp Tamam’a basarak devam ediniz.
Skanlite önyüzü karşımızda. Taranacak belgenin bir önizlemesini görmek için ?Önizleme? düğmesi kullanılır. Tarama işlemini gerçekleştirmek için ise ?Tara? düğmesi kullanılmaktadır. Taranan belgeler “Ayarlar” düğmesi ile açılan menüden belirleyeceğiniz dizini içine atılmaktadır.
Yazıcı ya da tarayıcınız ile ilgili herhangi bir problemle karşılaşırsanız, sorunuzu Özgürlükİçin forumlarının Yazıcı ve Tarayıcı bölümüne yazabilirsiniz.