Gimp kenar tanıma filtreleri ( Difference of Gaussians, Edge, Laplace, Neon, Sobel)

Bu bölümde “Difference of Gaussians”, “Edge”, “Laplace”, “Neon” ve “Sobel” filtreleri bulunmaktadır. Bu filtreler, bir resimdeki farklı renkler arasındaki sınırları bularak resimde yer alan nesnelerin dış hatlarını belirlememizi sağlar. Şimdi bu filtreleri teker teker inceleyelim.

1. Difference of Gaussians: Resimdeki nesnelerin kenarlarını belirlemede en çok kullanılan filtrelerden biridir. Resme ya da seçili bölgeye iki farklı yarıçap değerine sahip bulanıklık filtresini (gaussian blur) uygulayarak bir sonuç elde eder. Önemli olan bulanıklık yarıçaplarını belirlemektir. Önizleme seçeneği bu konuda bize yardımcı olur.

Küçük yarıçap değerlerini arttırmak kalın görünümlü kenarlar verirken; büyük çap değerlerini azaltmak, kenar için tanımladığımız eşik değerinin artmasına neden olur.

Güzel bir netice için yarıçap-2 değerinin yarıçap-1 değerinden küçük olmasını tercih edin. (Radius 1 > Radius 2). Ayrıca yarıçap değerlerinin yanında bir zincir simgesi vardır. Eğer zincir birleşik şekilde ise, yarıçap-1 için girdiğiniz değerle orantılı olarak yarıçap-2 değeri de değişecektir. İsterseniz fare ile üstüne tıklayarak zinciri ayırabilir ve yarıçap değerlerini ayrı ayrı girebilirsiniz.

Normalize ifadesinin seçili olması resimdeki parlaklığı arttırır.

Invert seçimi ise sınırların beyaz arkaplan üstünde görünmesini sağlar, aksi halde resmin arkaplanı siyah olur.

2. Edge: Bu filtre bize farklı kenar belirtme yöntemleri sunar.

Bu yöntemler:

  • Sobel: Asıl Sobel filtresi kadar seçeneği olmadığı için özel bir yanı yoktur. Arkaplanı koyulaştırarak sınırları farklı renkle belirgin hale getirir.
  • Prewitt: Sobel?den farklı bir görünümü yoktur.
  • Gradient: Kenarlar daha ince, renk karşıtlığı (kontrast) az ve sobel?den daha bulanık olur.
  • Roberts: Sobel?den belirgin bir farkı yoktur.
  • Differential: Kenar parlaklığı daha azdır.
  • Laplace: Kendi özel filtresinden farklı bir yanı yoktur.Filtre penceresinde yer alan ?amount? küçük değerlerde ince siyah kenarlı yüksek kontraslı resimler; büyük değerlerde ise kenarların yoğun olduğu düşük kontrastlı, koyu bölgelerin çok renkle gösterildiği resimler ortaya çıkarır. Wrap, Smear, Black seçeneklerinin ise bir işlevi yoktur.

3. Laplace: Bu filtre, ince, geniş kenarlı pikseller üreten laplacian yöntemini kullanarak resimdeki kenarları belirginleştirir. Resmin arkaplanı siyah olur.

4. Neon: Resimdeki kenarlara parlak neon efektini uygulayarak kenarları ortaya çıkarır. Yarıçap (Radius) değeri kenarların hangi genişlikte belirginleşeceğin ayarlamamızı sağlar. Miktar değeri ise fitrenin hangi oranda uygulanacağını ayarlar. Örrnek olarak verilen resimde yarıçap değeri: 5 ve miktar : 0,40 için alınan sonuç görülmektedir.

5. Sobel: Resim üstünde ayrı ayrı yatay ve düşey kenarları belirginleştirir. Sobel horizontal (yatay): yakın yatay sınırlara uygular Sobel vertically (düşey): yakın düşey sınırlara uygular Keep sign of result: Bu özellik sadece yönlerden biri seçili olduğunda çalışır. Girinti ve çıkıntılarla resme kabartma görünümü verir.

1 Yorum

  1. yüklemiş olduğunuz fotoğraflar gözukmuyor bunu düzenlerseniz güzel olur

Yorumlar Kapalı.

Bana Ders Anlat © 2008-2022